SalMar mener en nedsenkbar rigg kan være veien å gå for å utvikle neste generasjons fiskeoppdrett - til havs.

Konstruksjonen er utviklet for å være robust nok for å kunne installeres og opereres i havnære områder. Innovasjon Norge har støttet utredningen.

Om bord på riggen skal effektiviserte og automatiserte løsninger bidra til at produksjonskostnadene per kilo laks blir konkurransedyktige. Den daglige bemanninga skal ligge på to til fire personer.

Anlegget beskrives som svært rømningssikkert.

Oljeteknologi

- Den tekniske løsningen er basert på «det beste»fra norsk industri innen fiskeoppdrett ogoffshore oljeteknologi, skriver SalMars datterselskap Ocean Farming AS i presentasjonen.

Det er snakk om en slakkforankretnedsenkbar anlegg med fast struktur somflyter stabilt i havnære områder med dyp på100 til 300 meter hvor de aquabiologiskeforhold er optimale for oppdrett på «fiskenspremisser», heter det.

- Håndtering av all fisk kan utføres internt ianlegget uten å benytte eksterne båter ogutstyr. Med andre ord vil fisk være i anlegget fra smolt settes i sjøen til den er klar forslakting.

- I tillegg er anlegget utrustet med etskyveskott og to faste skott som muliggjørå dele anlegget i tre soner til utøvelse av ulikefiskeoperasjoner. det vil også monteresspyledyser på skyveskottet som gjør detmulig å rengjøre netting daglig hvis ønskelig, opplyser Ocean Farming.

I bruk fra 2016?

SalMar håper at de kan sette ut fisk og ta konstruksjonen i bruk fra 2016. Men det betinger, som selskapet sier, at kostnader for bygging ogforutsetninger/rammer fra myndigheter ertilfredsstillende.

SalMar er tildelt en lokalitet på Frohavet for prosjektet, som selskapet beskriver som velegnet.

Det er Global Maritime AS som har utført teknisk design/prosjektering av anlegget. En modelltest er utført av Marintek i Trondheim, og denne bekrefter positivt oppførsel av anlegget under ulikeog krevende værbetingelser, ifølge Ocean Farming.

(Folkebladet.no)