FINNSNES: Blant annet står lederen i Norges Miljøvernforbund sentralt i en dokumentar Fransk TV2 har laget og vist på Fransk TV for millioner av seere. Ifølge miljøvernforkjemperen spres nå den oppdrettskritiske dokumentaren til flere land.

Solgt til flere land

– Filmen er blitt vist på kanalen RTL i Tyskland i helga og den er vist på Færøyene. Og rettighetene er solgt både til Sverige, Danmark og Norge, sier Oddekalv til Folkebladet.

– Har du fått noen reaksjoner etter den ble vist i Tyskland?

– Ja, flere journalister har allerede tatt kontakt. For å si det enkelt har jeg flyttet kampanjen for tette anlegg i oppdrettsnæringen utenlands. Vi har nådd så langt vi kan i det korrupte Norge der alle kjenner alle. Som kontrollkommisjonen på stortinget har konkludert med er oppdrettsnæringen ute av kontroll. Og alle fagetater blir styrt av politiske krefter, sier Oddekalv.

– Det er synd , men vi har ikke annet valg enn å trekke utenlandsk med vår kampanje. Det føles krenkende og jeg liker det ikke at det norske demokratiet ikke fungerer. Vi vinner småsaker i Norge, men det er ikke nok mot denne tungindustrien. Dette er faktisk første saken på 30 år der jeg føler at vi ikke når frem, sier han.

I tette merder

– Hvor stor betydning mener du denne dokumentaren kan få for norsk oppdrett?

– Nå spres den jo til flere land i Europa. Jeg mener den kan få en stor betydning, den kan tippe norsk oppdrettsnæring slik de driver i dag. Jeg har tidligere sagt at det ender opp med at de må ete fisken sin sjøl. Og det er akkurat det som skjer nå, svarer Oddekalv.

– Jeg ser det på at europeiske journalister tar kontakt om og om igjen. Og da begynner det å skje ting. Filmen ble jo sett av nærmere åtte millioner mennesker i Frankrike og markedet stupte like etter. Seks ganger har jeg vært på Fransk TV. Jeg beklager virkelig at vi må gjøre det på denne måten, men vi har ikke annet valg for stoppe forurensingen og ødeleggingen av norske fjorder som folk har livnært seg på i generasjoner. Jeg er helt sikker på at vi har tapt like mange lokale torskestammer som laksestammer på grunn av oppdrett. Den måten det drives på i dag må stoppes, sier han.

– Laksen er sunn

– Kurt Oddekalv gjør det han har trua med i flere år, å sverte næringa i utlandet. Men det han faktisk gjør er å sverte tusenvis av ansatte etter kysten som produserer sunn norsk mat. Jeg synes det er synd at han kommer med en rekke påstander på TV uten at det er sannhetsgehalt i det, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i FHL til Folkebladet.

(Folkebladet.no)