SETERMOEN: De frir nå til alle som har et bidrag i krigshistorien — både smått og stort,

– Vi er ute etter folkets historier, som småjenta på syv år som opplevde krigen, sier Gratangen-ordfører Ronny Grindstein til Folkebladet.

Stor kulturskatt

– Vi går nå sammen fire ordførere fordi vi ser viktigheten av å løfte den felles krigshistorien vi har som har fått skammelig lite plass i norske historiebøker. Vi ønsker å gjøre den nordnorske krigshistorien mer anerkjent både nasjonalt og internasjonalt. Og etter at vi har begynt å jobbe med dette ser vi at vi har en utrolig stor kulturskatt som vi går og vasser i, fortsetter han.

– Og vi vet at utrolig mye av historien ligger i hodet på folk. Vi ønsker å samle historiene, bilder samt lyd- og filmopptak, sier Grindstein.

Systematisere

Formålet er å sanke informasjon, systematisere, katalogisere og digitalisere materialelet slik at det blir tilgjengelig for alle. Det var Lavangen og Gratangen som startet opp. Men nå har også Bardu og Salangen blitt med i prosjektet.

– Våre nabokommuner har en viktig del av historien, derfor er vi veldig glad for at de har blitt med, sier Lavangen-ordfører Erling Bratsberg.

(Folkebladet.no)

MUSEUM. Ordførerne får en omvisning av museumsleder Håvard Klausen. Foto: MORTEN DOKKA