Dersom alt går etter planen vil det igjen bli aktivitet ved akvakulturanlegget på Rubbestad i Tranøy. Anlegget som fra før har vært brukt til oppdrett av blant annet laks, kveite og steinbit, skal nå brukes til rognkjeks-produksjon.

Jonny Nikolaisen i Akvaplan Niva sier at rognkjeksen skal settes ut i merder for å beite på lakselus.

Allerede i juni håper de å ha rognkjeks-egg på plass i anlegget. De første individene skal ifølge Nikolaisen leveres til oppdrettere i 2015.

- Nå skal vi prøve å få konsesjonen på plass. Jeg tror alt kommer til å gå i orden. Alle virker å være interesserte i det, og de som normalt kanskje skulle brukt lengst tid på dette er vel Mattilsynet, men det er klart at også de er interesserte i å få lakselus-situasjonen under kontroll, sier Nikolaisen og legger til at manI tillegg må få opp ei skikkkelig vannforsyning og sette i gang med en del nødvendig renovering.

Bærekraftig aktivitet

Selv om anlegget har stått tomt de siste årene er det ifølge Nikolaisen ikke så mye de trenger å gjøre med tanke på oppgradering av infrastrukturen. I tillegg til alt annet som skal på plass, er selskapet også i gang med å rekruttere medarbeidere til anlegget.

- Vi trenger folk med oppdrettsfaglig bakgrunn og med teknisk bakgrunn, forteller Nikolaisen.

Anlegget tilhører Rubbestad akvakultursenter og ifølge Nikolaisen har det hele tiden vært tanken å utvikle bærekraftig aktivitet i anlegget ved Solbergfjorden.

- Da er rognkjeksen absolutt en interessant art, sier han.

- Er rognkjeks det eneste dere satser på, eller kan det bli aktuelt å utvde?

- Vi utelukker ikke at det kan komme laks etter hvert.

Nikolaisen forteller også at man til å begynne med vil satse på å ha 500.000 individer i anlegget, før man øker opp mot en million.

- For å drive avlusing av laksekonsesjonene i Troms og Finnmark så trenger vi kanskje 2,5 millioner fisk. Det høres kanskje mange ut, men sammenligner man med laksen så er det ikke mange individer.

Rognkjeksen er tiltenkt samme oppgave som leppefisken gjør lenger sør i landet. Og det er en helt klar årsak til at leppefisken ikke kan avluse laks i arktiske farvann.

- Rognkjeksen tåler lavere temperatur og det er vi helt avhengige av, sier Nikolaisen.

Kommune-jubel

Fra Tranøy kommunes side er det lite annet enn jubel å spore over at det endelig blir aktivitet ved området som kommunen selv bygde i sin tid.

- Det er veldig gledelig og det er noe vi har venta på lege, sier tranøyordfører, Odd Arne Andreassen.

Han forteller at han har et veldig godt inntrykk av de som nå skal sette i gang, og  understreker at det virker som om de sitter på en solid kompetanse.

- Hva kan dere i kommunen bidra med for å legge til rette for slik virksomhet?

- Det er ikke så veldig mye vi kan gjøre, men vi skal selvfølgelig sørge for en rask og riktig saksbehandling. Vi har også bidratt i den forstand at vi har bygd ut dette området, som forøvring Akvaplan har opsjon på å overta.

Andreassen håper at aktiviteten skal avle mer aktivitet.

- Her er det sånn at det ene kan føre til det andre. Det kommer noen arbeidsplasser til bygda og alt som er knyttet til det. Det er bare positivt, sier ordføreren.

(Folkebladet.no)

Jonny Nikolaisen og Trond Ivarjord låser seg inn i lokalene som snart skal huse en mengde rognkjeks. Foto: Stian Andrè Lund