Fiskerne som er omfattet av ordningen, er såre fornøyd. Men sentrale fiskertillitsmenn roper nå et varsko, og mener at bremsene må settes på.

– Dette kom som katta ut av sekken. Det var ingen som forutså det. Vi vil nok oppleve å få ekstremsjarker med flere mann om bord, som fisker 600-700 tonn med torsk. Slik skal det ikke være, sier leder i fiskarlaget i Senjahopen, Jack Jensen.

Etter Jensens syn, er dette et lite gjennomtenkt vedtak, som kun vil vare året ut.

– Konsekvensene av dette, er at noen vil gå skikkelig i taperbua, mens andre tjener mye. Det blir rett og slett veldig store forskjeller, sier han.

Flere hundre tonn

Fisker, Geir Helge Tøllefsen fra Husøya, disponerer to båter, Skreigrunn, og Torill Annie. Han har til nå i år fisket 550 tonn torsk med Skreigrunn, og 230 torsk, med Torill Annie, som er 10,99 meter lang.

– Hva tenker du om at det er fri kvote for båter under 11 meter?

– Det er helt suverent. Det går ikke an å få det bedre. Det er også billig å fiske. I januar var vi ute to ganger for dagen, i flere timer, sier han.

Ramaskrik

Sigvald Berntsen, leder i Fiskerilaget nord, forteller at de har gått i mot vedtaket om fritt fiske for båter under elleve meter.

– Det bør stoppes. Det går over stokk og stein. Jeg skjønner ikke hvem som har funnet på dette. Det er ikke bærekraftig noen steder, sier han.

Les mer i Folkebladets papirutgave mandag 24. februar. Der finner du også tabeller for hva flåten under 11 meter i Lenvik, Berg og Torsken så langt har fisket i år.

(Folkebladet.no)

Katta ut av sekken. Leder i fiskerilaget i Senjahopen, Jack Jensen mener at det er et lite gjennomtenkt vedtak Foto: Stian Jakobsen