Fylkets aller første mikrobryggeri kan være i drift til sommeren i Lavangen.

— Vi skal brygge øl som er langt mer smakfullt enn vanlig øl, sier Reidar Røkenes.

Og dette er snakk om håndverket ølbrygging, ved bruk av råvarer av høy kvalitet, ikke en industrialisert og automatisert produksjon. Likevel har anlegget en kapasitet på å produsere opp mot 100.000 liter i året.

Smakfullt øl

Bak det nye selskapet «Lauvanger Mikrobryggeri AS» står ekteparet Linda Ottesen Røkenes og Reidar Røkenes. I fjor flyttet de tilbake til Lavangen etter 15 år i hovedstaden. Nå har de altså investert i et mikrobryggeri som skal inn i Sørensen-gården på Tennevoll. I alt har de allerede utviklet åtte ulike ølsorter som skal brygges.

– Vi skal brygge øl som er langt mer smakfullt enn vanlig øl. Vi skal ha sorter som lett hveteøl og mørkere øl som Porter og Stout. Vi har også planer om å prøve oss på å brygge mjød, forteller Reidar.

Han fortsetter med en øltype som blir svært godt mottatt, Indian Pale Ale eller IPA som den kalles. Øltypen som snart skal brygges i Lavangen har sin særegne historie og opprinnelse.

– Det var et øl som britene brygget for lang frakt. Ølet ble derfor humlet ekstra kraftig, tre — fire ganger mer enn vanlig. Det har også en høy alkoholstyrke, over syv prosent, forteller han

– Vi tenker å først og fremst bruke egne oppskrifter. Men helt i starten skal vi bruke et par oppskrifter vi vet fungerer. Vi bygger opp virksomheten etter etterspørselen, sier han.

Høy kvalitet

Bryggeriet skal fungere på en fleksibel måte. Det betyr at de satser på å ta i mot spesialbestillinger, enten på fat eller på flasker. Det betyr for eksempel at de skal som arrangere selskap kan bestille ulike ølsorter med sin egen etikett på flaskene. De satser også på å komponere øl for andre næringslivsaktører som passer til lokal mat som for eksempel lutefisk, boknafisk, lammekjøtt eller andre matretter. Også «skreddersydd» øl til ulike arrangementer i region åpner de opp for.

– Hvordan blir prisnivået på ølet?

– Det vil variere. Men vi ha ingen ambisjoner om å konkurrere på pris med Mach for å si det slik. Vi skal lage øl av høy kvalitet med gode råvarer. Det betyr at det blir noe dyrere enn det du får kjøpt i butikken. Men vi har tro på at kundene er villig til å betale litt ekstra for kvalitet, sier Reidar som skal starte på diplombryggerutdanning i København arrangert av Nordisk bryggerforening.

Ønsker besøk

1. mars går de i gang med å forberede lokalene på 500 kvadratmeter. Bryggeriet skal fungere slik at folk kan komme innom for å se hva som foregår.

– Når vi først har et bryggeri i Lavangen kan vi ikke hjemme det bort. Vi ønsker at folk kommer innom, sier Linda.

De har også planer om å etablere en intim pub og et galleri i lokalene. Parallelt søkes det skjenkebevilling fra kommunen og lisens fra helsedirektoratet. De håper nå på å selge øl fra egne lokaler til sommeren.

(Folkebladet.no)

Starter ølbryggeri. Ekteparet Linda Ottesen Røkenes og Reidar Røkenes. Foto: Morten Dokka