Ifølge daglig leder Egil Johansen dreier det seg om rapporteringer av lus tilbake til 2011 og 2012.

– Jeg har ikke hørt noe fra Økokrim og vet ikke hva som skjer i saken. Jeg har ikke engang blitt avhørt, noe jeg synes er pussig. Mattilsynet reviderte rapportene for 2012. Og da har de muligens funnet noe i lusepermene de ikke liker. Jeg kan ikke begripe hva det er. Vi har ingen kjente avvik som ikke er lukket, sier Johansen.

– Dere har ikke bevisst underrapportert?

– Nei, ikke som jeg kjenner til. En skal også huske at regelverket endret seg 1. januar 2013. Det var helt andre regler i 2011 og 2012 i forhold til i dag. Da var det maksimalt to lus per fisk og i dag er det maksimalt 0,5 lus per fisk. Jeg er overrasket over at dette er interessant i dag, sier Johansen til Folkebladet.

Tidlig fase

– Vi kan ikke si noe konkret nå fordi saken er under etterforskning og vi er inne i en tidlig fase. Jeg regner med at det kan ta noen uker før vi kan si noe om hvor lang tid denne saken kan ta, sier politiadvokat Inge Svae-Grotli i Økokrim til Folkebladet.

– Men er det et generelt problem med underrapportering av lakselus?

– Ja, det har i hvertfall vært et problem. Vi hadde en sak mot oppdrettsselskapet Grieg Seafood i Finnmark som ble avgjort ved forelegg der rapportering av lakselus var en del av tematikken. Ingen saker er like, men som sagt dreide også denne saken seg om lakselus, sier han.

Viktig område

– Er flere tilsvarende saker i Troms som blir etterforsket?

– Det er ikke flere saker som nå blir etterforsket av økokrim. Men om andre gjør det kjenner ikke jeg til, sier han.

– Er det en høy terskel for at Økokrim går inn i slike saker?

– Jeg vil ikke si noe generelt om Økokrims terskler for å gå inn i saker. Det avgjøres ved at vi følger påtaleinstruksen, og det kan være litt større saker og viktige saker. Men det er ulike parametere for hvorfor vi går inn. Men vi ser at akvakulturområde er et viktig område å påse at lovgivningen følges. Og i de senere årene har det vært et fokus for å se nærmere på hva som skjer i bransjen, sier han.

– Er det satt av ekstra ressurser til å følge med oppdrettsnæringa i forhold til rapportering?

– Nei, ikke utover de ressursene vi normalt har, så det går på normale prioriteringer i Økokrim også på dette området, sier han.

Kontroll på lusa

Egil Johansen forteller at de har kontroll på lusa. Det var Mattilsynet som opplyste at selskapet hadde problemer med lusenivået tidligere i januar.

– Vi hadde en situasjon i desember der vi hadde for høyt nivå, over 0,5 lus per fisk. Dette rapporterte vi til Mattilsynet. Men etter vi behandla fisken ved årsskifte kom vi under grensa, sier Johansen.