H.K.H Kronprins Haakon og H.K.H Kronprinsesse Mette Marit var også til stede under prisutdelingen.

- Jeg er svært beæret, sier Musa Andersen.

Årets forbilde

Prisen Årets forbilde går hvert  år til en person med innvandrerbakgrunn og som har gjort en ekstra innsats for barn og unge. Alle kommunene i Norge forslår kandidater til denne prisutdelingen, og departementet er opptatt av prisvinneren er en god rollemodell, som nyter respekt blant barn og unge.

Ildsjelen må også fremme likestilling og motarbeide diskriminering på grunnlag av kjønn, seksuell oreintering, funskjonshemming og etnisitet. Det vektlegges også at kandidaten har god kontakt og dialog mellom generasjonene.

I år ble Musa Andersen  fra Kenya/Bardu årets forbilde.

Andersen kom til Norge som enslig mindreåring asylsøker fra Kenya da han var 17 år gammel.  Han har vist hvordan det er mulig å lykkes og samtidig gi noe tilbake til samfunnet i form av et brennende engasjement for barn og unge, alt fra basket, easybasket, zumba, leirdueskyting, ishockey, jakt, fiske og revy.

Mindreårig asylsøker

Musa Andersen og hans familie er i tillegg avlastningshjem for barnevernet, forteller Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. (BLD)

- Da jeg kom til Norge, var det første gang en asylsøker gikk på videregående skole mens jeg bodde på asylmottaket, beretter Andersen.

Andersen fikk seg lærlingejobb hos en mekanisk bedrift i Bardu, og det er her han levd mesteparten av livet siden han kom til Norge. I tillegg til alle aktivitetene han er aktiv i, så er han gift på 14. året med sin kone Camilla Andersen. De har tre barn sammen på 18, 15 og  10 år.

Til daglig jobber Andersen ved Setermoen Asylmottak. Her har ansvar for seks språkassistenter og underviser nyankommende asylsøkere i informasjonsprogrammet alle asylsøkere skal gjennom. I tillegg er han aktivitetsansvarlig.

- Jeg tror jeg når frem til asylsøkerene, fordi jeg møter de på forskjellige arenaer, forteller den nybakte prisvinneren.

Om å motta en slik pris, sier Andersen at han er veldig overrasket og beæret. Han hadde hørt om prisen tidligere, og ble virkelig imponert over de som har mottatt prisen tidligere. At han nå stiller i samme kategori synes han er spesielt.

- Når jeg tenker på et virkelig godt forbilde, tenker jeg på Nelson Mandela.

Han sier han aldri har gått inn for å vinne noen pris, men at han gjør arbeidet og alle aktivitetene for barn og ungdom fordi han trives med det.

- Kanskje kan asylsøkerene som treffer meg, se hvor godt integrert man kan bli, at man kan faktisk vinne en pris for det, sier han stolt.

Han forteller også at det er utrolig gøy å gjøre aktiviteter for barn og unge. I tillegg til alle aktivitetene har gjør på fritiden og i jobb, er Musa også styreleder for basketidretten i nord.

- Kanskje kan prisen bidra til at det blir lettere å få sponsormidler til basketidretten, men på hjemmebane blant egne barn, kan den tvert i mot bli brukt mot meg, ler Musa.

Andersen forteller at han trives der han lever og der han bor. Han føler seg ikke som en flyktning, men som en vanlig innbygger i Bardu.

- Bardu Kommune kan være stolt over integreringsarbeidet sitt, mener han.

Men det som er viktigst, i følge den stolte prisvinneren;

- Mennesker må anerkjenne og se hverandre, uansett om man har fått en pris eller ikke., avslutter Årets Forbilde.

(Folkebladet.no)