Ingen skal beskylde Wilsgård Fiskeoppdrett AS for underrapportering av rømt oppdrettslaks. Sjette januar klokka 13.00 skjedde det en såkalt dropp rømming, en enslig laks på ett kilo kom seg ut i sjøen ved lokaliteten utenfor Barbogen.

Iverksatt gjenfangst

Rømmingsepisoden havnet på Fiskeridirektoratets bord og kopier er sendt både Fylkesmann og Mattilsynet. Laksen forsvant når den skulle tilbakeføres i merd etter luseteIling. Fisken som var liten traff sikkerhetsnettet og gikk ut gjennom maskene. I rapportskjemaet som oppdretteren har sendt til Fiskeridirektoratet kommer det også frem at det ble iverksatt gjenfangst med garn rundt det aktuelle droppstedet. Det ble gjennomført som en øvelse i selskapets rømmingsberedskap. I skjemaet kommer det ikke frem om gjenfangsten lykkes. Daglig leder Fredd Wilsgård ønsker ikke å gi kommentarer til Folkebladet i saken.

Skal melde fra

– Jeg tror det er tredje gangen jeg ser at oppdrettere melder fra om rømming av kun en fisk. Så det er ikke helt uvanlig, sier Ernst Bolle — seksjonssjef forvaltning i Fiskeridirektoratets regionkontor i Tromsø til Folkebladet.

– Og det er helt riktig å melde fra uansett hvor mye fisk som har rømt. Det skal oppdretterne gjøre etter loven. Fredd Wilsgård tar dette alvorlig og gjør det han kan for å unngå rømming. Det er bra at det meldes fra, da har jo også oppdretterne ryggen fri om det blir snakk om at det har kommet ut fisk, sier Bolle.

- Tidligere, på 90-tallet var det langt mer liberalt. Men i dag er det blitt mer og mer oppmerksomhet rundt dropp-rømming. Det er 300 millioner fisk etter kysten og flere hundre blir tatt opp ved hver lokalitet på denne måten. Så det er nok ikke så uvanlig at det glipper ut noe fisk. Og det er viktig å få oversikt også på dette. Det kan jo være snakk om mye fisk på årsbasis som kommer ut, sier han.

(Folkebladet.no)

Honnør. — Det er helt riktig å melde fra, selv om det bare er en fisk som har rømt, sier Ernst Bolle hos fiskerisjefen i Troms. Foto: RONALD JOHANSEN