Må punge ut. Lenvikmann må betale en halv million kroner etter at han stilte opp som kausjonist i forbindelse med et bilkjøp. Foto: Stian Andre Lund

Tvisten, som nylig ble behandlet i Senja tingrett, omhandler kjøp og salg av en BMW i 2012.

Det var lenvikmannen sjøl som stod for salget av bilen, og da til et selskap som hans kompis gjennom 15 år både var styreformann og daglig leder for. Mannen bidro til at selskapet til kompisen fikk det nødvendige lånet til bilkjøpet, og stilte også opp som kausjonist for hele lånesummen på vel 500.000 kroner.

Lånet ble fort misligholdt.

Bil meldt stjålet

Videre fulgte flere uheldige omstendigheter som perler på en snor — saken ble sendt til inkasso, bilen ble meldt stjålet og det viste seg at det ikke forelå noen gyldig forsikring. Noe som til sist førte til at lenvikmannen fikk et varsel om kausjonsforfall.

Et knapt år etter at bilsalget fant sted ble kompisens selskap tvangsavviklet.

I tingretten konstaterte selskapet som ga ut lånet at det ikke forelå noen omstendigheter som kunne frita lenvikmannen fra kausjonsansvaret og plikten til å foreta oppgjøret.

Må punge ut

Lenvikmannen mente imidlertid at det var mange grunner til at han måtte frifinnes fra sitt kausjonsansvar. Blant annet at låneselskapet ved inngåelsen av kausjonsavtalen ikke gjorde han oppmerksom på en rekke graverende økonomiske forhold ved kompisens selskap. Det handlet om betalingsanmerkninger, konkurser, utleggsforretninger og avgått revisor.

Senja tingrett mener imidlertid at låneselskapet ikke misligholdte sin opplysningsplikt. Retten mente for øvrig at lenvikmannen må ha forstått risikoen han tok på seg ved å stille opp som kausjonist, blant annet med bakgrunn at han er utdannet innen økonomi og selv har jobbet i bank tidligere.

Dermed må lenvikmannen betale låseselskapet en drøy halv million kroner. Han må også betale selskapets rettslige kostnader på vel 2.600 kroner, samt saksomkostninger på drøyt 82.000 kroner.

(Folkebladet.no)