I november i år kom Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) ut med en rapport med forslag til kategorisering av laksebestander som er påvirket av rømt oppdrettslaks for perioden 1989 — 2012. Mange av vassdragene i Troms er klassifisert som i faresonen i rapporten.

Stengt for laksefiske

Ikke overraskende er det aller verst for Salangsvassdraget som er kategorisert som kritisk. Og både Laukhelle Lakselv på Senja og Skøelvvassdraget i Sørreisa havner som truede vassdrag på lista.

– Det er dramatisk fot Laukhelle Lakselv og Skøelva. Vi har bare 20 prosent villaksgener igjen. Det kan bety at disse elvene blir stengt for laksefiske i løpet av kort tid, sier fisker Steinar Berntsen til Folkebladet.

Berntsen har tidligere stått kritisk frem i forhold til hvordan de har blitt stoppa av fiskeforvalteren når de ville sette i gang tiltak for å ta opp rømt oppdrettsfisk fra vassdraget.

– Nå kommer FHL på banen med midler for å fange rømt oppdrettslaks. Dette kommer 20 år for seint. Jeg er enig med Eirik Sterud i Norske Lakselver AS at dette er glorifisering av oppdrettsnæringen, det er rett og slett ett PR – stunt. Det skulle bare mangle at oppdrettsnæringen rydder opp etter seg. Hva forvaltningen gjør videre er jeg spent på. Det ser ikke lyst ut for Lakselva akkurat nå, sier Berntsen.

Avventer videorapport

De aller fleste andre vassdragene i Troms blir betegnet som hensynskrevende, at 75-90 prosent restandel villaks, med gjennomsnittelig 3,3 — 8,7 prosent innslag av rømt oppdrettslaks årlig. Dette gjelder vassdrag som Målselvvassdaget, Tennelvvassdraget, Løksebotnvassdraget og Spansdalselva. Folkebladet tok kontakt med fylkesmannen for å høre om det ligger an til fredning av laksen i Laukhelle Lakselva.

– Det er ikke vi som lenger som fastsetter fiskereglene, det er Direktoratet for naturforvaltning som gjør nå. Men vi kommer med innspill, sier fiskeforvalter Knut Kristoffersen hos fylkesmannen i Troms.

– I forhold til Lakselva på Senja venter vi på videoovervåkningen fra 2012. Vitenskaplig råd for lakseforvaltning skal gjøre vurderinger og komme med tilrådinger i de enkelte vassdragene, men de gjorde ikke det for Lakselva fordi de ville avvente denne videorapporten. Derfor står denne saken i ro. Vi ser jo også at det svinger mye i dette vassdraget når det gjelder oppdrettslaks. Noen år er det veldig mye rømt laks, andre år er det atskillig bedre, sier han.

– Kan laksen bli fredet i Lakselva?

– Det er vanskelig å svare på for meg siden det ikke er vi som fastsetter bestemmelsene. Men bestemmelsen for fiske vil også i dette vassdraget vil bli vurdert. Vi har ikke gjort noen innspill for å regulere fiske mer enn i dag. Men vi har påpekt at det er uheldig at Vitenskapelig råd ikke har vurdert vassdraget, sier han.

(Folkebladet.no)