Politiet i Troms oppfordrer derfor folk til å tenke seg om mer enn én gang før de omtaler ulykker på Facebook og Twitter.

Og de advarer særlig mot å spre bilder.

Bruker prest

– Dette er vanskelig å kontrollere, og det er traumatiserende for de pårørende å få tragiske beskjeder via nettet, sier politistasjonssjef Kurt Pettersen ved Troms politidistrikt til NRK Nordnytt.

Han sier at ansvaret for å opplyse pårørende etter tragiske ulykker ligger hos politiet, som bruker en prest for å formidle budskapet.

Men i Troms politidistrikt har man flere ganger de siste årene opplevd at pårørende har blitt varslet om ulykker gjennom sosiale medier og media, før politiet selv har rukket å varsle.

– Dramatisk beskjed

– Det er en veldig dramatisk situasjon å få beskjed om at en av de nærmeste har forulykket via nettet. Det er ikke ønskelig at det skjer på den måten, sier Pettersen.

Stasjonssjefen opplever at media stort sett oppfører seg korrekt i ulykkessituasjoner, men at det er vanskeligere for privatpersoner på sosiale medier å gjøre de riktige vurderingene.

– Jeg tror det først og fremst handler om at folk ikke tenker seg om. Det ligger neppe onde tanker bak å legge ut et bilde fra ei trafikkulykke, men man tenker ikke gjennom konsekvensen.

– Ta hensyn

Gunnar Bodahl Johansen, som er en av landets fremste eksperter på presseetikk, sier at privatpersoner på sosiale medier ikke har noe regelverk å forholde seg til.

– Det er lettere for mediene, som forholder seg til politiet, og er trent på dette. Jeg regner ikke med at folk flest ringer politiet for å høre om de pårørende er varslet, men likevel er det altså et hensyn man må ta, sier Bodahl Johansen til NRK.

(Folkebladet.no)

Advarer. Politiets Kurt Pettersen advarer folk mot å publisere ulykker på sosiale medier. Foto: Ronald Johansen