To dager etter fredagens vedtak om utvidelse av oppdrettet på Keiprød med nær femti prosent, fikk hobbyfisker Odd Nyborg en torsk på snik innpå fjorden. Bortsett fra at den er fin på størrelse, har den jevnt med lus fra hode til hale og er lite appetittvekkende.

Lus fra oppdrett

– Her er beviset som politikere etterlyste i fredagens kommunestyret, sier fiskeren og viser fram en stor torsk full av lus. Han mener lett å kunne dokumentere at det er lus på fisken i fjorden og at dette skyldes oppdrettsanleggene.

– Før oppdrettet kom fisket vi jo også, men det var ikke noe problem med lus slik det er nå, bedyrer Nyborg.

– Salaks mener de har god kontroll på fiskelusa i sine mærer og at problemet er lite i Lavangen?

– Det tror jeg lite på, vi vet jo ikke hva de driver med der ute, sier en oppbrakt fisker som er på fjorden hele året og fisker. Nyborg er en av flere som under høringsrunden var kritisk til at Salaks skulle få utvide på Keiprød.

Skuffet over politikerne

Han gir uttrykk for å være lite tilfreds med de folkevalgte som han mener har snudd fra å være mot en utvidelse til å vedta det motsatte.

– Jeg er skuffet over de politikerne som snudde i saken og forventet at de gikk i mot til det var mer klarhet i alt, sier Nyborg.

– Mærene ved Lavangsnes og flere andre steder utenfor munningen legges jo ned slik at det blir 1300 tonn mindre biomasse i fjorden. Det må vel bli bra?

– Jo, det er vel og bra. Men det er helt feil at anlegget ligger på Keiprød i utgangspunktet, da strømmen fører alt avfall herfra og innover i fjorden. Det er ikke bra, mener fiskeren fra Hesjevika. Han ville heller hatt det på motsatt side av fjorden slik at strømmen kunne ført avfallet ut fjorden. Salaks gjorde det imidlertid klart i kommunestyret fredag at grunnet isfaren må anlegget ligge på sørsida.

(Folkebladet.no)

Full av lus. Hobbyfisker Odd Nyborg fikk en torsk full av lus på Lavangen. — Jeg mener lusa kommer fra oppdrettet og er skuffet over at politikerne vil ha mer oppdrett ved anlegget på Keiprød, sier han. Foto: Ulf Antonsen