Bonden Sverre Hågbo på Moen verken så eller hørte noen bjørn. Spor finnes heller ikke. Likevel har han bamsen sterkt mistenkt for å ha skremt vettet av ungdyrene han hadde på beite rett ved siden av gården sin. De 13 ungdyrene ble så skremt at 12 av dem rømte. Det siste dyret viklet de avslitte trådene fra strømgjerdet rundt føttene og måtte nødslaktes. Hendelsen skjedde rundt klokken 02 natt til tirsdag.

– Jeg hørte selv ikke noe, men to av naboene mine sier de våknet rundt klokken to om natta og hørte bråk og rauting. Om morgenen var alle unntatt et av ungdyrene borte. Oksekalven som var igjen hadde viklet det avslitte strømgjerdet rundt føttene og måtte nødslaktes. Kroppen var helt svett da jeg fant den, sier Hågbo.

Lett å mistenke

Hågbo kontaktet alle hundeeierne i nabolaget for å høre om noen av deres hunder kunne ha vært på ferde, men alle hundene skal ha holdt seg hjemme. Med tanke på bjørne – og sporobservasjoner både på Olsborgmoen, nedenfor gården til Hågbo og ved Årskog, ovenfor gården, er det lett å mistenke at den samme bjørnen har vært på ferde. Men Hågbo kan ikke si det sikkert. Rovdyrkonsulent i Statens naturforvaltning, Trond-Erik Markussen, fant nemlig ingen spor. Verken på jordet eller på dyret som måtte avlives.

– Men det er uten tvil noe som har skremt dyrene. De stikker ikke av uten grunn, sier Hågbo.

Løpt rett på

For Hågbo virker det som om noe har løpt rett på strømgjerdet og slitt det av. Flere av stolpene som gjerdet var festet i er mye bøyd, og vinkelen på stolpene tyder på at noe har kommet fra utsiden av gjerdet

– For meg ser det ut som om noe har løpt gjennom strømgjerdet fra utsiden, sier Hågbo.

De skremte dyrene fant bonden igjen rundt en kilometer unna gården.

Ingen spor

Rovdyrkonsulent Trond-Erik Markussen var tirsdag på gården til Hågbo uten at han klarte å finne spor, verken på marken eller på det avlivede dyret.

– Derfor kan jeg ikke si noe om det var bjørn eller ikke. Men jeg vil heller ikke utelukke det. For det er generelt veldig vanskelig å finne spor etter bjørn. Potene er forholdsvis myke og setter få spor. I dette tilfellet har jeg ikke dokumentasjon for å si verken det ene eller det andre, sier Markussen.

Hågbo har nå satt alle ungdyrene inn i fjøset.