– Ikke umulig at det skyldes en sterk misnøye med Statskog som henger igjen fra i fjor, sier leder i jaktutvalget i Bardu JFF, John Reinholt.

Han tror ikke folk vil legge så mye arbeid ned i å telle ryper på innlandet. Tellingene går gjerne over ei hel helg.

I fjor kom Statskog med en ny kvoteording med seks skogryper i sesongen, noe som strider mot selve småviltjaktas idé i følge flere jegere. På sikt vil det føre til at mange velger å slutte å jakte på ryper mener noen.

– At det ble innført svært lave kvoter og årskvoter i fjor, kan være en årsak til at folk ikke vil være med lengre, men det kan jo også tenkes andre grunner, sier Reinholt.

– Årskvotene ble bare tredd ned over hodet på oss, slik vil vi ikke ha det, men i år har Statskog lovet bot og bedring, fortsetter han.

Vil ha dialog

– Hvorfor fortsetter dere samarbeidet med å telle ryper, når mange jegere mener dette bare fører til at Statskog fortsetter med å regulere jegerne og ikke viltet?

– Vi har i foreninga helt klart et ønske om å fortsette samarbeidet med Statskog siden de i år lover bot og bedring. Årskvotene de satte var helt borti natta, sier lederen av jaktutvalget i BJFF.

Normalt skulle tellingene inne ved Altevatn vært foretatt for lenge siden med et helt tellekorps i sving. I år fikk Reinholt med seg én mann og talte fire ruter på ei helg av fjorten ruter totalt. Muligens skulle to andre telle fire ruter til. I så fall har telleregimet til Statskog slått feil på indre strøk. Heller ikke i Målselv telles det lengre for Statskog da foreninga her ikke ønsket å endre en tretti år gammel tradisjon som ga en lang historisk statistikk. Nå teller de heller på oppdrag for NINA, Norsk Institutt for naturforskning.

Advarer mot boikott

– Flere jegere tar til orde for at småviltjakta er så gjennomregulert av byråkrati at de ikke deltar på tellinger, noe enkelte mener har skjedd i Bardu?

– Det vil jeg sterkt advare mot, og jeg mener vi har hatt et godt samarbeid med lokale og fylkesforeningene, svarer fagsjef Jo-Inge Breisjøberget i Statskog på kritikken.

– Men jeg skjønner frustrasjonen til lokale jegere i indre Troms når det legges begrensninger på ei tradisjonsrik småviltjakt, og særlig frustrasjonen over årskvota på bare seks liryper i fjor.

Fjerner årskvota

– I år kan jeg berolige jegerne med at det kun blir satt en dagskvote på jakta og ingen årskvote, bedyrer Breisjøberget. Han sier videre at i et samarbeid gjelder det å gi og ta og at det nå er et godt klima i møte med foreningene etter noen tidliger feilskjær som han kaller det.

– Har dere nok data til å fastsette kvoter i Troms?

– Ja, vi vil bruke resultatene fra blant annet Målselv selv om de teller etter den gamle modellen, svarer Breisjøberget.

rypejakt Foto: Morten Dokka