Natur

– Det er vanskelig. Man mister litt initiativ og mot, forteller Myrhaug og svelger tungt.

Det skjærer i hjertet når hun ser hvordan slagbjørnen herjer i sauebesetningen til henne og mannen Jim-Gunnar Fosshaug. Hittil i sommer har de mistet 13 voksne sauer og sju lam til bjørn, samt at det er forsvunnet en del lam som trolig er tatt av ørn i vår.

Gir ikke opp

Siden 1996 har de bygd opp og investert masse tid og midler i gården i Østerdalen. I år har de hatt 170 vinterfora sau, samt 316 lam, som de slapp på beite i vår.

– Vi har investert så mye i gården at jeg er ikke villig til å gi opp enda. Akkurat i dag syns jeg ikke det er verdt å holde på, men når man får det litt på avstand så får man et annet syn, sier Myrhaug. Hun er glad for at hun har en dagjobb å gå til, som får tankene på andre ting. På kvelden derimot har hun den siste tiden gått rundt i beiteområdet og lett etter kadaver.

– Det er tungt. Det er et vanskelig terreng å lete i, sier Myrhaug.

Forberedt på å miste noen dyr

Det er slett ikke første gang hun som sauebonde får føle bjørnens herjinger på kroppen. I 2007-08 ble sauebesetningen utsatt for gjentatte angrep fra en binne med unger.

– Vi driver i en utkant, og man er dermed forberedt på å miste noen dyr til rovdyr. Det kan man tåle, men ikke når det blir i et slikt omfang. Slik bjørnen herjer nå, det er tungt å svelge, forteller Myrhaug.

De siste ukene har de mistet mange gode produksjonsdyr.