Stortingspolitikere, listetopper og representanter for partiene i Troms var invitert til Målselvfossen for å mene noe om villaksens framtid i fylket. Og fortsatt er det oppdrettsnæringa som er hovedfiende nummer en for villaksforkjemperne. Men på direkte spørsmål fra Norske lakseelver, som sto bak møtet på mandag, svarte samtlige partier at de ikke ville forby produksjonsvekst i oppdrett av laks i fylket.

Spørsmålet lød som følger:

— Vil du og ditt parti gå inn for at det ikke tillates produksjonsvekst i lakseoppdrett i Troms, inntil det kan dokumenteres at lakseoppdrett ikke har bestandsreduserende effekt på vill laksefisk?

Liten tro på samarbeid

I stedet pekte partiene på at forskningen fortsatt er uklar og at det i stedet for en stans i produksjonsveksten, så må villaksforkjempere og oppdrettsnæringa få til en bedre felles forståelse, dialog og samarbeid.

Det har leder av Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget, Odd Helge Utby, liten tror på.

– Nei, det tro jeg ikke er veien å gå. Til det er det for fundamentale forskjeller i synspunktene, sier Utby.

Men Utby vil ikke totalforby oppdrett av laks, selv om han fortsatt mener at rømt oppdrettslaks er en alvorlig trussel mot villaksen.

– Jeg vil ikke ha flere anlegg, men et bedre vern og en plassering utenfor laksefjorder og vassdrag, slik at villaksen har en trygg ferdselsvei opp til gyteplassene i elvene. Det er vi som sitter innerst i elevene som får problemene med oppdrettslaksen, sier Utby, som mener kontrollfisket i Målselva etter sesongen i fjor høst viser at så mye som 30 prosent av den fisken som ble fanget da var oppdrettslaks.

En nylig framlagt forskningsrapport forteller at innslaget av oppdrettslaks i lakselevene i Troms på langt nær er så stor som man har trodd.

Les mer i Folkebladets papirutgave på tirsdag.

Kjent. En ikke ukjent tidligere fotballspiller, Vegard Heggem (eks. Rosenborg) er prosjektleder i Norske lakseelver, og var vert for villaksmøtet på Målselvfrossen mandag. Foto: Jan-Erik Bergstad