Det var i vannkanten ved Rossfjordvatnet at ørna først ble oppdaget dragende rundt med saksa om foten, ute i stand til å fly. Eriksen var snar med å rykke ut for å berge ørna fra en langsom død.

– Det var fryktelig flaks at ørna overlevde, en slik fotsaks er veldig kraftig. Nå har Lenvik kommune anmeldt saka, og vi håper politiet kan finne ut hvem som har lagt ut denne umerkede fella, forteller lederen for ettersøksringen i Lenvik.

Kraft til å lemleste

Denne typen fangstredskap har vært ulovlig i Norge helt siden 1932, og det med god grunn.

– Slike fotsakser er et gufs fra fortiden, og det er helt uakseptabelt at folk tar i bruk disse, fastslår Svein Georg Hove, viltansvarlig i Lenvik. Han er letta over at fotsaksa ikke medførte et større skadeomfang enn den gjorde.

– Den typen redskap er ikke selektiv, og tar alt fra hunder og katter til små barn. Et hvilket som helst levende vesen kunne gått i den og fått alvorlige skader, mener Hove. Han opplyser at fella som ble funnet ved Rossfjord ikke var utformet med spisse tagger, men hadde to harde flater som slo mot hverandre. I tillegg var den utstyrt med ei kraftigfull fjæring.

– Slike sakser er kraftige saker som i verste fall kan være i stand til å lemleste, forteller Hove.

Ukjent motiv

Sist gang et lignende funn ble gjort Troms var i 2010. Den gang fant en rypejeger en død kongeørn hengende fast i ei fotsaks ved Altevatn i Bardu. Hove har vanskelig for å forestille seg grunnen til at noen legger ut slike gammeldagse fangeredskaper.

– Det er uklart hvilke motiv som ligger bak. Det ble ikke funnet återester i nærheten av der den skal ha ligget som kan forklare hvilke arter som skulle fanges. Det kan ha vært noen som ønsket reven til livs, eller kanskje den var ment til å fange nettopp ørn. Det er ikke usannsynelig, spekulerer Hove.

Ikke bekymret

Hove mener imidlertid at folk som ferdes i skog og mark ved Rossfjordvatnet ikke har noe å frykte.

– Det er første gang jeg har opplevd noe slikt i Lenvik. Jeg har ingen tro på at noen vil fortsette å føre til skade på den måten, selv om det er bekymringsfullt at noen er i stand til å legge ut slike feller i det hele tatt. Det var kanskje noe man gjorde på 30-tallet, men ikke i 2013, sier viltansvarlig i Lenvik, som ikke var i tvil om at en slik sak måtte anmeldes.

– Det er et klart brudd på viltlovens bestemmelse, konkluderer Hove.

Kunne vært mye verre. Fotsaksa var godt festet om foten på havørna, som ble offer for det ulovlige fangeredskapet. — Små barn kunne blitt alvorlig skadet hvis de hadde havnet i en slik, mener Hove. Foto: Jan Oddvar Eriksen
Fotsaks på slep. Havørna ble oppdaget ved Rossfjordvatnet hvor den hadde klart å slepe med seg saksa ned til et krattskog i vannkanten. FOTO: PRIVAT Foto: Jan Oddvar Eriksen
Ulovlig redskap. - Slike fotsakser er gufs fra fortiden, mener viltansvarlig i Lenvik, Svein Georg Hove. Foto: Maria Holm Simonsen
Overlevde. Jan Oddvar Eriksen måtte bruke netting for å holde fast havørna slik at de kunne fjerne fotsaksa fra beina til fuglen, som med hellet med seg overlevde hendelsen. FOTO: STIAN JAKOBSEN Foto: Stian Jakobsen