Overfor Aftenposten spår Holme at Norge vil sitte igjen med et forsvar for fredsoppgaver hvis vi fortsetter i samme spor som nå.

Holmes vurdering av forsvarsevnen står i grell kontrast til versjonen forsvarsministeren selv ynder å framstille.

Mens forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen mener Norge har en hær som vokser sterkt, og har en landmakt med økt mobilitet og reaksjonsevne, påpeker Nils Holme at Hæren i Nord-Norge bare er klar til innsats i deler av året. Den lar seg heller ikke flytte eller har luftvern til å beskytte seg.

Strøm-Erichsen skryter av at Norge har et sjøforsvar som seiler mer, med en av Europas mest moderne baser. Nils Holme viser på sin side til at sjøforsvaret mangler besetninger og folk til å drive vedlikehold.

- Vi har et lutforsvar som stiller i fremste rekke, sier forsvarsministeren. - Vi har et luftforsvar der cirka 15 F-16 jagerfly er tilgjengelig daglig av - på papiret - nesten 50, repliserer Holme.

- Vi har et moderne heimevern, framholder forsvarsministeren. - Vi har et heimevern som ikke har penger til å gi soldatene utstyr, eller utdanne befal som kan lede dem, sier Holme.

Nils Holme var i åtte år sjef for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Ifølge Aftenposten er han anerkjent som en av de dyktigste tallknuserne i forsvarssaker. Han er i dag tilknyttet tenketanken Cevita.

Anne-Grethe Strøm-Erichsen sier til Aftenposten at gradert informasjon om Forsvarets status og utvikling gis til regjering og storting i lukkede møter. Det er en virkelighet lederen for Stortingets Utenriks- og forsvarskomité Ine Eriksen Søreide (H) ikke kjenner seg igjen i. Hun sier til Aftenposten at det nærmest er komplett umulig å få ut informasjon om Forsvarets reelle stridsevne.

- Nils Holme treffer spikeren på hodet, sier Søreide som mener Norge må begynne å gjøre akkurat som danskene: Bestille operativ forsvarsevne.

Si din mening under denne artikkelen: - Hva mener du om Forsvarets stridsevne?