– Vi var på tur fra land inne i Torsken da det smalt. Jeg satt fremst i båten og snudde meg tilfeldigvis og så hvalen fem meter foran båten. Vi hadde nesten 20 knop og ingen mulighet til å unngå sammenstøt. Jeg rakk ikke å bli redd, forteller Helge Opdahl.

Opdahl opplevde å bli slengt nesten tre meter opp i lufta. Han rakk å tenke på fallet mens han fløy gjennom lufta og var bekymret for å lande i båten.

– Dette kommer til å gjøre vondt, tenkte jeg. Det var deilig å lande i havet, fortsetter han.

Båten som smalt over hvalen var like hel, men båtfører Ole Mikalsen ble slengt mot rekka. Opdahl hadde flytedress og fikk god utsikt til hvalen som han tror var en finnhval på 20 meter. Opdahl er imponert over den solide båten som kom uskadet fra sammenstøtet. I den 18 fot store båten satt også sønnen Håkon Opdal (16) som sammen med Mikalsen forsøkte å få faren opp av havet. Til slutt ble de nødt til å slepe ham det korte stykket til land. Han forteller at han er litt forslått i ryggen, men mest irritert over å miste fisketuren. De to andre dro ut igjen med en gang, mens han ble på land for å slappe av hos faren.

De tre var på besøk i Torsken i helga og hadde allerede vært ute og fisket før hendelsen. Fisket var så godt at de måtte på land og tømme kassene. Det var på tur ut igjen at de møtte hvalen. Opdahl forteller at alle tre hadde flytedresser og at det aldri var noen reell fare.

– Det gikk ikke helt som planlagt, men endte heldigvis veldig godt. Det var irriterende å ikke få fiske, avslutter Opdahl.

Kolliderte med hval. Fra venstre Håkon Opdahl, Ole Mikalsen og Helge Opdahl. Foto: Rune Ottarsen