– Vi har nok mistet et titalls dyr nå. Vi tok nylig ned to dyr der det ene døde av skadene. Det andre blir nå medisinert, forteller Oskal til Folkebladet.

Angrepet av ørn

– Her det ingen tvil om at det har vært ørna som har angrepet. De kjører klørne inn i siden på dyra og punkterer dem, de forblør. Det er nok årskalvene som går først, men ørna kan også angripe voksne simler. Kongeørna vet vi tar dyr, men flere mener også at havørna gjør det samme, forteller Oskal.

Trond-Erik Markussen ved Statens Naturoppsyn har dokumentert at det var ørn som angrep og drepte ett dyr 30. desember ved Altevatn.

– Jeg skal ikke begi meg ut på i si noe om problemet med ørn er økende, men at reineierne og sauebøndene sliter med tap er det ingen tvil om. Vi har registrert en del tap til ørn, både rein og bufe. Dette er en kjent problematikk. De dyra vi har sett nå har hatt de karakteristiske stikkene i siden. Men det er heller ingen problem for en ørn å slå kloa gjennom skallen på et voksent dyr, sier Markussen.

Må redusere

– På sommeren og våren da vi ikke har sporene er det veldig vanskelig å dokumentere tapene, det blir nok tatt langt mer enn en tror. Også jerven herjer mye med dyra nå. Bare i Troms er det registrert 20 jervehi. Vi opplever at det bare blir mer og mer rovdyr. Det ser ut som ingen har kontroll på bestandene, sier Oskal.

– Er det områder som det er spesielt ille?

– Det er ørn og jerv overalt. Nå har det vært vanskelig ved Altevatn, men vi har også skader lengre nord, sier han.

– Vokser ørnebestanden også?

– Ja, det blir bare verre og verre. Vi vet jo ikke sikkert med ørna, men det er nok blitt tre ganger så mye ørn. Om vi har dyra på gode beiter så forsvinner det dyr hele tiden. Slik har det blitt hele året, sier han.

– Hva mener du bør gjøres?

– Det er ikke annet å gjøre enn å redusere bestandene. Stortinget fastsatte bestandsmålene for rovdyr i 2003. En kan jo starte med å legge seg på dette nivået, avslutter Oskal.