FINNSNES: Han oppfordrer deg til å ta «kjøkkenpraten» med dine eldre foreldre.

Han forklarer det med en prat om hvilke brannfarer som finnes i hjemmet, og hva man kan gjøre for å bedre brannsikkerheten.

- Kan redde liv

- Benytt FNs eldredag 1. oktober til å bedre brannsikkerheten hjemme hos noen du bryr deg om. Kjenner du noen som trenger hjelp til å skifte røykvarslerbatteri eller har behov for komfyrvakt? Din innsats kan redde liv, sier branningeniør i Lenvik brannvesen Sigbjørn Syr.

Han peker på at andelen eldre som bor i egen bolig forventes å bli vesentlig høyere i årene som kommer. Mange av disse er ikke fullt ut i stand til å ivareta egen brannsikkerhet.

- Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann som resten av befolkningen. En prat om brannfarer i hjemmet og enkle brannforebyggende grep kan utgjøre forskjellen på liv og død. Det er det vi kaller kjøkkenpraten, sier Syr.

Brann på dagtid

Komfyren er den største årsaken til boligbrann. De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker.

- Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, sier branningeniøren.

Enkelt fortalt fungerer en komfyrvakt slik: En sensor er plassert over komfyren. Dersom det blir så varmt på koketoppen at det er fare for brann, gir sensoren beskjed til en bryter om å skru av strømmen til komfyren. Dermed kan en brann avverges.

Hjelpemiddelsentralene vil kunne installere komfyrvakt gratis hos spesielt utsatte personer.

Kan få installert gratis

Syr sier du kan sjekke med sentralen om personen du kjenner er berettiget til dette. Kommunale ergoterapeuter eller hjemmesykepleiere kan bistå med søknad.

For å sette søkelyset på brannsikkerheten for eldre og komfyrbranner, arrangeres «Komfyrvaktkampanjen» på FNs eldredag 1. oktober.

- Kampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en felles, nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid, og som ledes av DSB. Brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn over hele landet står for den lokale gjennomføringen som på Finnsnes blir på formiddag på Amfi, sier Sigbjørn Syr.