FINNSNES: I videoen, som du kan se øverst, er det full fyr i et hus i Finnfjord. Denne gangen skjedde det i kontrollerte former. Lenvik brannvesen brente ned huset torsdag for å kurse nye konstabler i røykdykking og slukking.

Bekymring

Men varabrannsjef Sigbjørn Syr i Lenvik er bekymret for brannsikkerheten hjemme hos folk.

BRANNVERN Varabrannsjef Sigbjørn Syr i Lenvik brannvesen åpner brannstasjonen neste lørdag.

- Mer enn halvparten av alle nordmenn frykter brann mest av alle mulige hjemmeulykker. Men de aller færreste tar konsekvensen av det. Bare to prosent av oss gjennomfører brannøvelser og prøver ut rømningsveiene hjemme, forteller han.

Det er en en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening i anledning årets brannvernuke som avslører dette.

- Skremmende

- At det kan begynne å brenne hjemme der vi bor, på verdens tryggeste sted, er en så skremmende tanke at vi helst skyver den fra oss. Men faktum er at vi kan gjøre det langt tryggere for oss selv med enkle tiltak som å sjekke røykvarsleren, passe på at slokkeutstyret er i orden, og sørge for å ha en god plan for hva vi skal gjøre hvis det skulle begynne å brenne, sier Morten Thorsrud, konserndirektør i If Skadeforsikring.

I brannvernundersøkelsen svarer 13 prosent at familien har avtalt fast møtested utendørs i tilfelle brann. Ti prosent svarer at man i familien har snakket om hva man skal gjøre, og fem prosent at de selv har en plan i sitt eget hode. 54 prosent innrømmer at de ikke har tenkt noe særlig over hva de skal gjøre ved brann.

- Det viser at vi bare må fortsette å informere om hvor viktig det er å ha brannøvelse hjemme. Noe av det beste med å øve er at man umulig kan bomme. Enten konstaterer man at ting fungerer, eller så finner man noe å rette på. Begge deler er verdifullt, sier Sigbjørn Syr i Lenvik brannvesen.

Åpen stasjon på Finnsnes

Midt i september markeres Brannvernuka over hele landet. Nærmere 350 brannstasjoner inviterer til åpen dag med nyttig kunnskap, demonstrasjoner og utdeling av brannhjelmer til barna lørdag 19. september.

Lenvik brannvesen gjennomfører arrangementet som tidligere år på Finnsnes brannstasjon. Her inviteres det til åpen dag midt på dagen lørdag 19. september.