SØRREISA: Sørreisa Arbeiderparti har invitert LO-leder Gerd Kristiansen til kontroll- og overvåkingsstasjonen (CRC) i Gumpen. Partiet ønsker LO med på laget i kampen mot Luftforsvaret og forsvarsledelsen. Fordi partiet mener det fortsatt gjenstår mye før CRC i Gumpen kan kalles nasjonalt luftovervåkingssenter, slik Stortinget vedtok i 2012.

Blant annet er bevilgningene til Luftforsvarets skole for kontroll- og varsling, som er besluttet flyttet til Gumpen, utsatt.

– Vi vet at forsvarssjefens fagmilitære råd er like om hjørnet, og det har kommet flere lekkasjer som gjør oss urolige. Vi ønsker å gjøre noe med dette. Derfor vil vi ha LO, fylkespolitikerne og stortingspolitikerne med oss på laget når vi på nytt etablerer politisk beredskap for Forsvaret i vår region. Luftforsvarets ledelse må presses til å følge vedtaket fra 2012 om at Gumpen skal ha Luftforsvarets skole og være nasjonalt overvåkingssenter. Vi oppfatter at Luftforsvaret er illojal mot stortingsvedtaket, sier Sørreisa Aps ordførerkandidat, Jan-Eirik Nordahl.

Urolig

Nordahl sier at igangsettelsesordren for byggingen av skolen drar ut i langdrag. Det står om ni millioner kroner som er diffenransen mellom forsvarsdepartementets bevilgning og det utbyggingen koster.

– Nå er det full stopp for skolen som etter planen skal være ferdig i august 2016. Motsetningen er utbyggingen på Ørlandet som blir fire milliarder kroner dyrere, men der er det ingen problemer med å sette i gang, sier Nordahl.

Oppdatering

I Gumpen skal LO-lederen møte organisasjonsforum, som er de ansattes interesseorganisasjon, andre organisasjoner og stasjonens ledelse.

– LO-lederen er en viktig medspilller og derfor er vi opptatt av at hun skal få grundig innsikt på dette området. Vi er klar til ny kamp for CRC i Sørreisa og Forsvaret i nord, sier Nordahl, som anser dette for å være den viktigste saken for regionen i høst og framover vinteren.

Omkamp

– Fagmilitært råd ønsker å tappe Forsvaret for kompetanse i nord. Vi krever at Stortingets vedtak fra 2012 først må følges opp, før man starter en ny runde. Men det vi ser er at Forsvaret i stedet byr på omkamp, mener Nordahl.

Med til Gumpen er også stortingsrepresentant Martin Henriksen, Aps fylkesleder Cecilie Myrseth og Sørreisas ordfører Paul Dahlø.