GRUNNFARNES: På hjellene skal Nergård tørke fiskehoder.

Vedtaket i formannskapet betyr at politikerne har valgt å se bort fra klagene fra eierne av fritidshus og hytter i området. De la inn protest mot hjellutvidelsen av frykt for at tørkingen skal føre til lukt, støy og flueplager.

Kulturetaten i Troms fylkeskommune har også slått fast at utbygginga ikke kommer i konflikt med registrerte kulturminner i området. Dermed er en innsigelse fra den kanten ryddet av veien.

Bedriftens beste

Torsken-ordfører Fred Flakstad sier hensynet til arbeidsplasser og virksomhet på Grunnfarnes har veid tyngst i denne saka.

Klagene fra hytte- og fritidshuseierne har gått på støy og lukt- og flueplager. Flakstad peker på at det nødvendigvis er slik at aktivitet i ei bygd vil avle en del trafikk.

– I forbindelse med henging av fiskehoder, kan det maksimalt bli snakk om et par biler som passerer for dagen. Og det må være akseptabelt. Lukt er heller ikke til å unngå på steder der en håndterer fisk og fiskeprodukter, spesielt naturell tørking av fiskehoder. Fiskelukt har vi også i andre Senja-bygder. Og det er vi glad for. Den dagen det ikke lukter lenger, er det heller ingen aktivitet, sier Flakstad.

Flakstad peker på at tørking av fiskehoder er blitt en viktig nisjé og en viktig del av driftsgrunnlaget for Nergård på Grunnfarnes. Bruket tørker hoder fra alle Nergårds anlegg på Senja. Dette eksistensgrunnlaget har formannskapet vært opptatt av å bygge opp under, sier Flakstad.

Mer enn klagene fra hytte- og fritidshuseierne har han vært redd for at Troms fylkeskommune skulle stikke kjepper i hjulene.

Kulturminner

– Kulturetaten varslet tidlig i prosessen innsigelser på grunn av muligheten for kulturvernminner i området. I juni var de på befaring. Det ble ikke registrert nye kulturvernminner. I samråd med oss og Nergård ble det enighet om å justere planene for utbygginga noe, slik at de nye hjellene ikke kommer i konflikt med eksisterende minner. Dermed kunne kulturetaten gå for planene.

– Jeg kan nevne at vi ikke merket noen sjenerende lukt da vi var på befaring. Det sto også en tyskregistrert bobil parkert ti meter unna hjellene, sier Fred Flakstad.

– Det har tatt lang tid. Vi startet arbeidet for å få utvidet hjellkapasiteten for ett år siden. Nå er vi glad for at det endelig foreligger et positivt vedtak, sier avdelingsleder Jørgen Pedersen ved Nergård på Grunnfarnes.

Han sier at arbeidet med å utvide hjellene starter så snart entreprenøren som skal gjøre arbeidet, er klar. Utbyggingen vil bety en fordobling av kapasiteten.