FINNSNES: Ett av rammene i kontorfløyen i Finnsnes kirke er innredet som et stemmelokale hvor alle som vil kan forhåndstemme i kirkevalget.

– Det vil også være mulig å forhåndsstemme i Lenvik kirke på Bjorelvnes, opplyser kirkeverge Eli Blomseth Helgesen.

To valg

Kirkevalget består av to valg, der det ene er valg av 1.235 menighetsråd, mens det andre er valg av 11 bispedømmeråd som samlet utgjør Kirkemøtet i Den norske kirke.

– I menighetsrådsvalget i Lenvik sokn skal det nå stemmes inn 10 medlemmer og åtte varamedlemmer. Dette er personer som nominasjonskomiteen har plukket ut fordi de tror de vil gjøre en god jobb. Man velges for en periode på fire år, forklarer kirkevergen.

– Hvorfor er det så viktig å stemme i kirkevalget?

– Tar menighetsrådsvalget så er det blant annet med å bestemme musikken som skal brukes i gudstjenester, utvidelse av kirkegårder og hvor lang tid det skal gå før man sletter en grav. Dette er viktige ting som angår oss alle. Stemmer man har man innflytelse.

Vegg i vegg

Kirkevergen peker på at en stor del av befolkningen bruker sin stemmerett i kommunestyre- og fylkestingsvalget.

– Stemmelokalene til kirkevalget er like ved de som brukes i det politiske valget. Man kan jo gjøre begge valgene når man først er der, påpeker Eli Blomseth Helgesen.

– Hvorfor bør man stemme i bispedømmerådsvalget?

– Bispedømmerådet har jo stor innflytelse. Det ansetter blant annet prester og fordeler midler til menighetene. På listen til dette valget finner vi blant annet to unge jenter, Åshild Eliassen fra Finnsnes og Oda Henriette Mortensen fra Sørreisa. Men vi finner også veldig unge mennesker på listen til menighetsrådsvalget.

Veiledning

Torsdag 3. september kan ungdommer som besøker Torsdagklubben i Finnsnes kirke forhåndsstemme.

– Man må jo bare være 15 år for å stemme i kirkevalget. Denne torsdagen vil vi være tilgjengelig for å gi veiledning for de unge som måtte ønske det. Det skjer i likhet med Torsdagsklubben på kveldstid.

Kirkevergen i stemmelokalet man kan forhåndsstemme i Finnsnes kirke Foto: Reidar Ingebrigtsen
Kirkeverge i Lenvik, Eli Blomseth Helgesen, oppfordrer alle til også å avgi stemmer i kirkevalget. Alle som ønsker det kan blant annet forhåndsstemme allerede nå i Finnsnes kirke. Foto: Reidar Ingebrigtsen
Man også avgi forhåndsstemmen i Lenvik kirke på Bjorelvnes. Foto: REIDAR INGEBRIGTSEN