SETERMOEN: Det er Forsvarets Forum som skriver at den amerikanske hærsjefen i Europa (COMUSAEUR), general Ben Hodges, var på besøk i Norge i juni og at han i samtaler med generalinspektøren for Hæren (GIH) ga uttrykk for ønske om å øve mer på norsk jord.

Tyngre materiell

Det ble også uttrykt ønske om å få lagre tyngre materiell for en kompanistridsgruppe på om lag 200 mann, for å kunne øve jevnlig sammen med Brigaden i Nord-Norge.

– US Army er en nær og viktig samarbeidspartner for Hæren. Det er et samarbeid utviklet over mange tiår med utvekslingsoffiserer, instruktører, elever og nå i økende grad med trening og øvelser. Under besøket til Hodges så vi på mulighetene for et tettere øvingssamarbeid, sier GIH, generalmajor Rune Jakobsen til Forsvarets Forum.

– Økt interesse

Jakobsen vil ikke gå mer i detalj om hva som diskuteres konkret, men bekrefter at det kan føre til økt norsk-amerikansk mekanisert samtrening på Setermoen.

– Det er ingen tvil om at dette vil kunne gjøre begge nasjoners styrker bedre, og det vil kunne lette en eventuell framtidig fremgruppering av norske mekaniserte styrker til Finnmark, sier Jakobsen.

Oberstløytnant Christian T. Knutsen uttaler til Forsvarets Forum at amerikanerne planlegger å komme med rundt 2.000 mann til den kommende vinterøvelsen Cold Response. De største bidragene kommer fra US Marine Corps og US Army.

– Vi merker at det er økt amerikansk interesse for å øve og trene med norske styrker. Vi blir i økende grad invitert til å delta på øvelser og trening med amerikanerne i Europa og de ønsker å komme oftere til Norge, sier Knutsen.

Politisk godkjenning

Permanent lagring av et amerikansk treningssett i Nord-Norge, må godkjennes politisk.

– Vi jobber med å få det til. Vi må også se på hvor vi står i forhold til internasjonale avtaler og forpliktelser. USA har allerede et planverk for forsterking og innsats i Norge, og US Marines Corps har i mange år forhåndslagret materiell i Trøndelag, påpeker Knutsen.

Det er den vanskelige situasjonen i Øst-Europa som oppgis som grunn til den økt interessen for Norge.

Det amerikanske forsvaret er i dialog om mer lagring av militært materiell i Nord-Norge. Foto: Trond Sandnes