FINNSNES: Ledigheten i Troms ligger ved utgangen av august på 2,4 prosent. Det er uendret nivå sammenliknet med i fjor, og den tredje laveste ledigheten i landet.

2.100 personer var registrert helt ledige i Troms i august. Det er 34 flere enn på samme tid i fjor. Ledigheten går litt opp i Tromsø, Lenvik og Harstad. Samtidig går ledigheten ned i mange av de andre kommunene, skriver NAV i en pressemelding.

– Selv om noen flere er blitt ledige er tendensen fortsatt at arbeidsmarkedet er rimelig stabilt. Når vi får tallene for september vil vi vite mer, sier fylkesdirektør Stein Rudaa i NAV Troms.

Torsken hadde i august den høyeste ledigheten med 7,1 prosent, mens Ibestad hadde lavest ledighet med 1,1 prosent. Tromsø hadde 2,4 prosent, Harstad 2,6 prosent og Lenvik 2,1 prosent.

Færre utlyste jobber

Det er en generell nedgang i etterspørselen etter arbeidskraft. Denne måneden var det utlyst 439 ledige jobber i Troms, som er en nedgang på 10 prosent i forhold til samme tid i fjor.

NAV merker at bedrifter oftere bruker sosiale medier til å søke etter arbeidskraft.

– Forskning viser at om lag seks av ti jobber ikke lyses ut. Det betyr at mange får seg jobb via nettverk, venner og bekjente. At bedrifter nå bruker sosiale medier til å rekruttere folk kan bidra til at det «grå» arbeidsmarkedet blir mer synlig, sier Stein Rudaa.

Flest ledige i butikk og salg

De fleste ledige finnes i kategorien butikk- og salgsarbeid, hvor 264 er ledige. Deretter følger reiseliv og transport med 233 ledige, og industriarbeid med 217 ledige. Den største prosentvise økningen i ledighet er innenfor ingeniør- og ikt-fag, hvor det er registrert 126 ledige.

Det er færrest ledige blant ledere (16 personer), i akademiske yrker (34 personer) og blant meglere og konsulenter (36 personer).

Fylkesdirektør i NAV Troms Stein Rudaa. Foto: NAV