BARDUFOSS: Martin Henriksen mener trusselbildet mot Norge ikke skifter så ofte at Forsvaret må endre strategi og flytte rundt våpengrener og avdelinger hvert fjerde år.

I likhet med Målselv Aps førstekandidat, Nils Foshaug, mener Henriksen at Norge kan takle både det sikkerhetspolitiske bildet og nordområdesatsingen uten store omveltninger av Forsvaret, slik lekkasjene fra forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR) tyder på.

Dårlig ide

– Å bygge ned i denne regionen er en svært dårlig ide, sier Henriksen.

Stortingsrepresentanten ønsker ikke å kommentere lekkasjene rundt FMR, men det gjør Nils Foshaug.

– Dess nærmere man kommer offentliggjørelsen av forsvarsjefens fagmilitære råd, jo mer kan det se ut som om lekkasjene stemmer. Lekkasjene om at 339 skvadronen på Bardufoss flystasjon flyttes til Rygge er urovekkende. Vi i Midt-Troms sliter med å skjønne logikken ut i fra at her har Forsvaret det beste klasserommet som finnes, og her jobber Hæren og Luftforsvaret godt sammen. Hvis forsvarssjefen kommer med den konklusjon, så kan ikke vi akseptere det, sier Foshaug.

Bredt forlik

Henriksen er veldig klar over at regjeringen, om de vil, kan tvinge igjennom mange av disse ekstremforslagene hvis de viser seg å stemme.

– Derfor satser Arbeiderpartiet på å få til et bredt forlik i Stortinget, og på den måte prøve å stoppe en eventuell flytting fra nord. Vi mener at de faglige vurderingene som førte til vedtakene i 2012 fortsatt står seg godt, sier Henriksen.

Gjennomførte

På spørsmål om årsaken til at usikkerheten rundt etableringer og oppfølging av de vedtakene han nevner også foregikk under de rødgrønne, sier Henriksen.

– Vi klarte å gjennomføre det meste, men så bli noen usikkerheter stående igjen. Det stoppet også opp da vi fikk regjeringsskifte, sier Henriksen, som lover knallhard kamp i Stortinget om det kommer til omfattende fraflytting av Forsvaret i nord.

– Jeg håper forsvarsministeren er en fornuftig dame som forstår årsaken til at vi mener Forsvaret bør være sterke i nord, sier Henriksen.