BRØSTADBOTN: I følge førstekandidat Knut Arne Johansen og andrekandidat Randi Vaeng har ikke Dyrøy kommune en eneste lærling.

Øremerke midler

– Problemet er at dette går på hver enkelt avdelings budsjett. Og der er det ikke penger nok. Om ungdom må flytte til andre kommuner for å få lærlingplass, kommer de da tilbake, spør Vaeng.

– Vi vil gå inn for å øremerke midler til kommunens egenandel til lærlingordningen og få dette på plass i neste års budsjett. Dette er en svært viktig sak for å beholde ungdom i Dyrøy, sier Johansen.

De er heller ikke fornøyd med ordningen for sommerjobber i kommunen.

– Vi har ingenting i mot de ungdommene som har fått jobbene. Men vi ser at de kommer fra andre steder og andre land fremfor de ungdommene vi har i Dyrøy. Jeg vil ta opp saken og foreslå at de med adresse i Dyrøy blir prioritert. Det er disse ungdommene kommunen får tilskudd for, og det er disse ungdommene vi må gi noe tilbake til, sier Vaeng.

Janteloven

Felleslista har også tatt med janteloven som et eget punkt i valgprogrammet.

– Vi tar med dette i valgprogrammet fordi vi ønsker å bli flinkere til å samle de politiske kreftene i kommunen uavhengig av ståsted og størrelse, sier Johansen.

– Men at dere har med janteloven betyr vel at dere har erfaringer med dette i Dyrøy?

– Jeg ønsker ikke å nevne konkrete eksempler, men vi har en viss følelse som et mindretall i kommunestyret at en del av våre gode forslag ikke har fått den debatten de fortjener. Det er enkelt å bare stemme forslagene ned. Men vi har også jobba bra i perioder, sier Johansen.

Må tørre

– Jeg har også en kjepphest i forhold åpenhet. Åpenhet er viktig i et lite samfunn som Dyrøy i forhold til å forebygge spekulasjoner og gjetninger. Og ikke minst for at innbyggerne skal se hva som rører seg. Utarbeide gode informasjonsrutiner og redskaper som ivaretar dette. Her har vi en lang vei å gå for å bli bedre sier han.

– Det handler om mennesker, at alle skal bli hørt, uansett hvem det er. Det gjelder i kommunestyret, folkemøter og overalt. Det er viktig at folk kan gå ut av et folkemøte uten å bli knust av janteloven. Vi må også tørre å erkjenne at vi er forskjellige uten å sette folk i båser. Vi må bli flinkere til å unne hverandre fremgang. Klappe hverandre på skuldra, og si godt jobba. Og innimellom gjerne klappe seg sjøl litt på skuldra når man har gjort noe bra. sier Vaeng.

– I et lite samfunn er det også veldig viktig å skille mellom person og sak, fortsetter hun

– Vi har åpenbart behov for å øve oss på den offentlige debatten i Dyrøy, sier Johansen.