FINNSNES: I sommer fornyet SpareBank 1 Nord-Norge samarbeidsavtalen med Ungt Entreprenørskap Troms. Avtalen strekker seg over tre år.

Programmet Økonomi og karrierevalg er utviklet av Ungt Entreprenørskap og gir elever i ungdomsskolen mulighet til å reflektere over egne utdannings- og karrierevalg gjennom å øke bevisstheten om egne interesser, holdninger og verdier.

Konsekvenser

De får innsikt i hvilke økonomiske konsekvenser ulike valg kan få, og de får trening i å sette opp budsjett over hva de må ha penger til, og hva de ønsker å bruke penger på basert på en gitt inntekt.

- Tanken er at elevene får lære å sette opp et budsjett basert på en inntekt og at de får innsikt i hvilke økonomiske konsekvenser ulike valg kan få. Konsekvensene er enorme når ungdom kommer skeivt ut i tidlig alder, og vi er utrolig glade for at SpareBank1 Nord-Norge gir dette som et tilbud til alle 9. klassingene i Troms fylke, sier daglig leder i Ungt Entreprenørskap Troms, Anne Grete Johansen.

- Ved at ansatte fra banken selv er ute og kjører programmet, blir læringen virkelighetsnær for elevene, legger hun til.

Komplisert

Dagens unge må ifølge henne lære hvordan man håndterer tilgangen til kredittkort og usikrede lån. Slike produkter er bare noen tastetrykk unna, men kan ha store konsekvenser for fremtidig låneopptak for eksempel ved kjøp av første bolig.

- Den finansielle hverdagen er mer komplisert i dag enn for bare noen tiår siden. Med stort påtrykk fra omgivelsene kan det være fristende å kjøpe en ny veske eller mobiltelefon med kredittkortet. Det kan imidlertid gi store utslag, forklarer hun.

- I Troms fylke har vi over 8.000 personer med betalingsanmerkninger. Nesten halvparten av disse er under 40 år gamle. Det er definitivt behov for større kunnskap om personlig økonomi, slår kommunikasjonssjef i SpareBank 1 Nord-Norge, Geir Håvard Hanssen  fast.

I fjor gjennomførte 638 elever i Troms programmet Økonomi og karrierevalg.

Skoler som ønsker å delta kontakter Ungt Entreprenørskap Troms direkte.