FINNSNES: Landets største grunneier har de siste ukene hatt over 500 rapportører i sving for å telle ryper i terrenget. Takseringene gir grunnlag for å sette riktige jaktkvoter.

– Det går et skille i bestanden omtrent ved Polarsirkelen i år. I Troms og lengst nord i Nordland er det gode rypebestander i år, særlig på kysten i Troms. Sør for Saltfjellet er ganske begredelig hele veien, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Forholdene i Midt- og Sør-Norge sammenlignes med rypejakta 2012, den dårligste i manns minne.

For Troms er imidlertid dagskvoten seks ryper. I Nordland blir kvoten i år to per dag og seks per sesong. Fra 1. oktober er det jaktstopp på rype og skogsfugl i fylket.

- Siste utvei å avlyse

I et av Statskogs mest populære område for skogsfugl- og rypejakt, Ljørdalen i Trysil, er det bestemt at rypa og skogsfugl skal fredes i år. Jakta avlyses også på Statskogs eiendommer i Femundsmarka og på Hjerkinn i Dovre kommune.

– Det er første gang jeg opplever det i min tid i Statskog. Jegere liker forutsigbarhet, og mange har kjøpt jaktkort på forhånd. De vil få kortet refundert, sier Breisjøberget.

Også andre aktører har bestemt seg for å avblåse rypejakta i år, som Kvikne Fjellstyre i Sør-Trøndelag, Øvre Numedal Fjellstyre i Buskerud og Dalsbygda Jaktlag i Hedmark. Andre vurderer det samme.

– Lokal fredning har liten innvirkning på de vanlige svingningene i bestanden. Det er siste utvei, og brukes først når det er svært lite fugl igjen i terrenget. Erfaringen viser at jegerne er ekstra effektive når bestandene er så lave som i år, sier han.

Farlig ruging

Rypene har vært under ekstra stort press i år. I sør krasjet gnagerbestanden allerede i februar. Det betyr at rev og andre predatorer spiser eggene til rype og skogsfugl i stedet.

I tillegg lot våren og sommeren vente på seg. For eksempel lå temperaturen i indre og høyereliggende strøk i Sør-Norge to-tre grader under det normale i mai, ifølge Meteorologisk institutt.

– I fjellet ble hele snøsmeltingen satt på vent i lang tid. I slike år må rypene oppsøke barflekker å ruge på. Der blir de svært sårbare. Rødreven kan bare lete opp sånne flekker og være ganske sikker på å finne mat der, sier Breisjøberget.

- Godt i fjor også

Nyklekkede rypekyllinger lever nesten utelukkende på innsekter de første ukene. Når de blir født i snørike omgivelser, er tilgangen på mat derfor liten.

I nord har gnagerbestanden klart seg mye bedre under snøen. I deler av Finnmark og Troms var mai også varmere enn normalt.

– Det er også lokale variasjoner som avgjør hvor mange ryper som lever opp. Det har for eksempel ikke gått så bra i deler av Helgeland som i Troms. Troms hadde et veldig godt rypeår i fjor også, så her har det vært relativt flere stamfugl i sving med reproduksjon, sier Breisjøberget.

Etter to år med oppgang, ser det dermed ut til at rypejegerne må belage seg på fangstnedgang igjen. 140.000 liryper og 82.450 fjellryper ble skutt i fjor, en oppgang på henholdsvis 40 og 27 prosent.

Rypejakta starter 10. september.