SENJAHOPEN: Det meste stemte for fiskeindustribedriften Aksel Hansen AS i Senjahopen i fjor. Omsetninga økte og det samme gjorde overskuddet. Regnskapstallene forteller at bedriften solgte varer for 95,3 millioner kroner, en økning på 12,2 prosent fra året før. Etter kostnader og finans endte resultatet opp med et overskudd før skatt på pene 5 millioner kroner. På bunnlinja (etter skatt) kunne bedriften bokføre et årsresultat på 3,7 millioner kroner.

– Vi er fornøyd med fjoråret. Det var et flott år. Fisket var godt, og markedsprisene stemte. Når innkjøp og salg harmonerer, da går det meste bra, sier daglig leder og styreleder Frank Magne Hansen.

Han og broren, Johan Arild, eier hver sin halvpart av virksomheten. Broren tar seg av drifta av selskapets fiskebåter.

Aksel Hansen AS har de siste årene satset sterkt på å være effektiv på pakking og eksport av ferskfisk. I fjor ble mesteparten av innkjøpt volum pakket fersk — hele 90 prosent. Resten gikk til salting.

Mer fersk

– Trenden har gått i retning av mer fersk, og dette ble rett i fjor. Vi ser også stadig større etterspørsel etter torsk pakket og merket som «skrei». I fjor pakket vi 30 tonn av denne varen, i år har vi pakket 400 tonn, sier Frank Magne Hansen.

– Hva er det viktigste grepet dere gjør for å tjene penger?

– Effektivitet og kvalitet. Vi ser alltid på hvordan vi kan gjøre ting mest mulig effektivt. Timeprisene kan vi ikke gjøre noe med. Kvalitet er blitt et nøkkelbegrep, og her har det skjedd en betydelig nivåheving siden sløyelinjene kom. Fiskerne er seg også bevisst på betydninga av kvalitet.

Eier egne båter

Brødrene har satset på å eie egne fiskebåter, noe som gir forutsigbarhet på råstoff. For å få dette til har Johan Arild måttet kvalifisere seg til å bli fisker på blad B. Men Frank Magne Hansen skjønner ikke hvorfor ikke industrien fritt kan eie båter.

– Det er et paradoks, når en fisker på sin side fritt kan gå i land og kjøpe seg et fiskebruk, sier han.

Han og broren tok ut 2 millioner kroner i utbytte i fjor.

– Det er noe vi er nødt å gjøre rett og slett for å betale formueskatten, sier Frank Magne Hansen, som slett ikke liker at bedriften på denne måten blir tappet for penger som heller kunne gått til å bygge opp egenkapitalen.

Hansen sier at også 2015 tegner til å bli et godt år.

– Kvalitet og effektivitet er de viktigste nøkkelordene for å tjene penger i fiskeindustrien, sier Frank Magne Hansen. Foto: Vidar Bjørkli