SØRREISA: Bedriften hadde søkt om fritak fra skjenkeavgift fordi drifta av stedets pub — Oimara — har ligget nede de siste årene. Etter formannskapets vedtak må bedriften både betale skjenkeavgift og finne seg i at bevillinga blir inndratt.

Men det er ingen dramatikk, mener ordfører Paul Dahlø (Ap).

– Når eiene er klar for å starte drifta av puben igjen, er det bare for dem å søke ny bevilling. Det er en kurant og enkel prosedyre. De kan også søke om leilighetsbevilling hvis de for eksempel tenker å arrangere julebord, sier Dahlø.

Reglement

Inndragninga av bevillinga skjer med hjemmel i bevillingspolitisk handlingsprogram for Sørreisa, der det heter at «en bevilling som ikke er benyttet i løpet av det siste året, skal dras inn».

Vicky Wood og Jan Eirik Langaune, som eier Furøy Fishingcamp, søkte om fritak fra avgift fordi de ikke har hatt tid til å drifte puben. Ei kort stund etter at de åpnet den i 2012 fikk de familieforøkelse og ble opptatt med å passe barn og ta seg av den øvrige drifta av fisketurismebedriften.

For dem kom det som en overraskelse at kommunen ville dra inn bevillinga da de søkte om fritak for avgift.

– Lite næringsvennlig av Søreisa kommune og unødvendig byråkrati, mente Jan Eirk Langaune.

Ingenting formildende

Paul Dahlø sier at formannskapet ikke fant noen formildende omstendigheter.

– Reglene er helt klar på at ei bevilling som ikke er i bruk, skal inndras. Vi har bare fem bevillinger totalt i Sørreisa, og vi ønsker ikke at ei av dem skal være sovende. Men uansett ville eierne blitt nødt til å søke om fornying fra neste år fordi bevillingsperioden da går ut, sier Dahlø.

Han sier videre at det plikter bevillingshaveren å kjenne til reglene om skjenkeavgift og rapportering om alkoholomsetning.

– Det gir ikke grunnlag for å ettergi avgift om man ikke har orden i tingene på dette området. Furøy Fishingcamp må dermed betale minimumsavgifta på 4.000 kroner for alle årene, sier Dahlø.

Dahlø viser til at kommunen har kontrollplikt med skjenkebevillingene.

– Firmaet som utøver denne kontrollen for oss, har vært ved Furøy Fishingcamp. Der har de møtt stengte dører. Vi har gått ut fra at bevillinga var aktiv, og hatt stedet på vår oppdragsliste til kontrolløren, sier Paul Dahlø.