FINNSNES: Tirsdag sprakk nyheten om at styret i det fylkeskommunale foretaket Troms Fylkestrafikk trakk seg med umiddelbar virkning. Fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo, er allerede i gang med å sette sammen et nytt styre. Det opplyser han til Folkebladet.

Styret i Troms fylkestrafikk har trukket seg Årsaken er uenigheter mellom dem og Troms fylkeskommune. – Få dager

– Oppgaven med å finne et nytt styre er det jeg som fylkesråd som har fått delegert myndighet til, og prosessen er allerede i gang. Jeg regner med at et nytt styre vil være på plass innen få dager, sier Prestbakmo.

Styreleder Toini Løvseth, nestformann Nils Arne Johansen og styremedlem Ole Andreassen begrunnet sin avgang med at de ikke kan sitte med det juridiske ansvaret for foretaket etter en vedtektsendring ble vedtatt i fylkestinget. Dette ettersom de mener denne legger opp til en politisk overstyring av styret.

”Endringene bringer for det første tvil om hvem som representerer selskapet, noe som er svært uheldig for en virksomhet av denne størrelse og kompleksitet. Innskrenkninger i fullmakter som er tillagt foretaket og styret medfører etter vårt syn at vi ikke lenger kan ivareta det i lov og vedtekter pålagte ansvaret styret har”, skrev styret i et brev til fylkesråden for samferdsel.

Prestbakmo på sin side tar trioens avgang med stor ro.

– Jeg ser det hele som helt uproblematisk. Det at tre styremedlemmer er uenige i fylkestingets enstemmige vedtak om hvordan Troms fylkestrakk skal styres og vedtektene som gjelder, det er deres vurdering. Det er ikke annet å gjøre enn å ta det til etterretning, sier Prestbakmo.

Fylkesråden poengterer for øvrig også at styret i Troms Fylkestrafikk aldri har sittet med det juridiske ansvaret.

– Her er det snakk om et fylkeskommunalt foretak som Troms fylkeskommune har det juridiske ansvaret for uansett, sier han.

Soleklar rett

Styret i Troms fylkestrafikk hyrte i vår inn Deloitte til å gjøre en juridisk vurdering av vedtektsendringa som fylkestinget har vedtatt. Deloittes konklusjon var blant annet at vedtektene er i strid med kommuneloven.

– Hva tenker du om det?

– Jeg tenker ikke annet enn at dette var noe som var redegjort for i vår, og vår juridiske vurdering viste at fylkestinget er i sin soleklare rett til å fatte vedtak om hvordan vedtektene og styringa av foretaket skal være, sier Prestbakmo.