SJØVEGAN: Før valget har Salangen banka to alternativer i debatten om kommunesammenslåing. Som også mange andre kommuner er opptatt av velger Ap ett alternativ å gå videre som egen kommune.

Bardu og Lavangen

Men de har også bestemt seg for hvilke kommuner de vil gå videre med. Det er Lavangen og Bardu. Utspillet kommer fra Sveinung Nyvoll, som er partiets ordførerkandidat og Jon Myrmel, partiets representant i kommunereformgruppa. I kortene ligger det blant annet at Ap ikke ønsker at Salangen skal bli spist opp av fremtidige storkommuner omkring. De vil ikke bli en ”provins” til for eksempel et stort kommunesenter på Finnsnes.

– Fortsatt mener jo vi at det er viktig å se på mulighetene for at Salangen kan stå alene, med et utstrakt samarbeid med andre. Vi vil ikke tone ned dette alternativet, sier Nyvoll til Folkebladet.

Ingen storkommune

– Men samtidig har vi landa på Lavangen og Bardu som et andre alternativ. Indre Sør-Troms regionen har høvelige dagpendleravstander, slik at dette er et alternativ. Så må vi se på hva som gjør at publikum skal få det beste tjenestetilbudet, hvordan vi får mest igjen av fellesskapets midler. Og hvis det kan gjøres ved å slå sammen, så mener vi at det være aktuelt i forhold til de nærmeste kommunene, sier Nyvoll til Folkebladet.

Men det er selvfølgelig viktig hva slags rammebetingelser vi får på sikt, sier han.

– Om disse tre kommunene slår seg sammen blir vi større, men likevel ingen stor kommune. Det vil være en kommune med spredt bosetting, med tre forskjellige sentrum som må følges opp som det de er i dag. Alt skal ikke være på en plass. Det skal for eksempel være mulig å leve hele livet i Lavangen uten å måtte kjøre land og strand for å få det en er avhengig av i livet, fortsetter han.

Kompakt enhet

Myrmel vil ikke vente med å foreslå konkrete kommuner som mange gjør. Og han mener Salangen, Bardu og Lavangen utfyller og kompletterer hverandre på flere områder.

– Det viktigste er at vi er avhengig av samarbeid og samhandling fremover. Og må ta vare på områdene våre.Derfor er dette et alternativ vi mener en må se nærmere på. Det er ikke snakk om store avstander,de tre kommunene er en kompakt enhet. Og min personlige mening er at det å jobbe frem arbeidsplasser er et av de viktigste temaene i denne prosessen fremover. Det bare slik vi kan sikre bosettingen, sier han.

– Tar vi ikke disse diskusjonene nå er jeg redd vi bare må ta til takke det andre avgjør, da blir vi prisgitt andre, sier han.

Jon Myrmel mener det er viktig å trekke frem konkrete samarbeidskommuner nå. Foto: Morten Dokka