ANDENES: Bare få dager gjenstår av årets sesong for fergeforbindelsen mellom Gryllefjord og Andenes. Styret i Fergesambandet Andøy Senja AS har likevel allerede ei god stund vært klare på at årets sesong er sesongen med den absolutt største trafikken noen sinne i sambandets 20 år lange historie.

– Veldig negativt

Situasjonen er likevel ikke helt rosenrød.

– Nå er det nærmere 800 biler som har blitt stående igjen denne sesongen. Det er veldig negativt for sambandet ettersom konsekvensen kan bli at folk ikke orker benytte seg av ferga på grunn av risikoen til å bli stående igjen, sier styremedlem i Fergesambandet Senja Andøy AS, Per-Inge Søreng.

– Har så mange blitt stående igjen tidligere sesonger?

– Ikke at så mange har blitt stående igjen.

Tema for fergemøte

Dette er bakteppet for et fergemøte som går av stabelen på Andenes torsdag 27. august. Det er Jonni H. Solsvik, ordfører i Andøy kommune, som har initiert møtet.

– Fylkesrådene som steller med samferdsel i Troms og Finnmark, samt turistnæringa, er inviterte. Det som er viktig er at vi allerede ni i høst – når sesongen er på hell – får satt i gang et arbeide med tanke på en større ferge til neste sesong, sier Søreng.

– Hvem stiller på møtet?

– Nå er dette Andøy-ordføreren sitt møte, så jeg har ikke full kontroll over hvem som har sagt at de kommer eller ikke, men styret i fergeselskapet stiller i hvert fall – og vi er veldig interessert i å finne løsninger.

Søreng tror på ingen måte at at pågangen på fergesambandet vil dabbe av fremover.

– Sett på kjempesuksessen med Arctic Race på Senja, så tror jeg trafikken til neste år kommer til å bli enda større.

– Det ytres behov om større ferger også på andre samband. Hvordan skal dere nå frem med deres budskap?

– Vi har slitt med en for liten ferge i mange år, og vi håper at man nå skal klare å skaffe flere ferger. Vi ser jo at det er problemer andre steder med for lite fergemateriell, blandet annet i sørfylket med Bjarkøyforbindelsen, sier Søreng.

Han peker imidlertid på ekstrautfordringa som gjelder for Andfjordsambandet, nemlig at driftsselskapet må forholde seg til to fylker i forhold til tilskudd.

Styremedlem i Fergeforbindelsen Senja Andøy AS, Per-Inge Søreng, er spent på møtet torsdag. Foto: Maria Holm Simonsen