SJØVEGAN: Det er påvist infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten 11363 Enkeltstein i Ibestad kommune i Troms fylke. Eiere av fisk på lokaliteten er Sørrollnesfisk AS og Northern Lights Salmon AS.

– Blir litt skvetten

Mattilsynet skriver i pressemeldingen som kom onsdag at alle som ferdes i området må vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av sykdom unngås. Dette blir ubehagelig nært for Salaks AS som ble hardt rammet for noen år siden av samme sykdom.

– Vi har visst om at det har vært mistanke om ILA der lenge, sier Odd Bekkeli, eier av Salaks AS.

– Frykter du spredning av sykdommen?

– Akkurat nå frykter jeg ikke for denne situasjonen, men jeg blir jo litt skvetten. Vi har jo også visst om ILA i Lofoten og Vesterålen lenge. Men det er jo litt ekkelt når det dukker opp så nært, sier han.

Fiskehelsetjeneste

Salaks samarbeider ikke med Ibestad-oppdretteren om utstyr.

– Betyr dette spesielle forholdsregler også for dere på grunn av smittefaren?

– Nå har vi våre lokaliteter veldig atskilt. Vi har forskjellige båter, folk og utstyr. Det eneste vi må ta grundigere forholdsregler i denne situasjonen er bruken av brønnbåt. Men etter slik jeg har forstått det er fisken på Ibestad kun snakk om smolt. Og vi har alle en fiskehelsetjeneste som vi bruker. Der får vi råd i forhold til hva vi skal gjøre, sier han.

Tidligere rammet

Salaks har tidligere blitt rammet av ILA der de også måtte brakklegge fjordområder.

– Det er klart at ILA kan være en dyr sykdom for oss. Vi måtte ta ut noen utsett. Men dette koker litt ned til politikk, at vi har alternativer for utsett. Vi fikk først kontroll over ILA-sykdommen når vi alle sammen fikk lov til å flytte fisken ut av Astafjorden. Problemet var at vi hadde ikke alternative lokaliteter. Å ha tilstrekkelig med alternativer er også veldig viktig om en rammes av ILA. Jeg er mer redd sykdom i Astafjorden enn lusa for eksempel. Da ILA herjet i området var vi skvisa i området her. Vi fikk ikke ut nye utsett. Først da vi fikk lov til å sette ut fisk et godt stykke unna ble det bedre. Vi fikk Bjørga og Gratangslaks fikk Kleiva, sier han.

– Betyr det at du her en bedre situasjon i dag om fisken skulle bli ramma av ILA?

– Vi har nok en bedre situasjon i dag om det skulle skje. Vi er som sagt også i Solbergfjorden. Men vi ønsker oss flere lokaliteter og søker også om det. Men det virker som alt ligger litt brakk nå i påvente av kystsoneplanen, sier Bekkeli.