MÅLSELV: Håpet er at Troms kan få et prøveprosjekt slik at de elevene som ønsker det, kan gjennomføre videregående utdanning i løpet av en to-års-fase.

I skrivende stund, i hovedstaden, pågår det i et slikt prøveprosjekt. Elevene som velger å ta videregående utdanning på to år, får blant annet mindre ferie og må jobbe hardere og mer selvstendig enn på et vanlig skoleløp.

Det er dette Troms unge Høyre og Elevorganisasjonen ønsker å teste ut i Troms.

Må tilpasses

De mener at det er et meget godt tilbud som gir mer tilpasset opplæring.

- På skolen finnes elever på mange ulike nivå. Mitt ønske er at alle skal få utfordringer der de er, det innebærer også å gi de elevene som lærer fort muligheten til å bli ferdig raskere, påpeker fylkesleder i Troms Unge Høyre, Ragnhild Berg Nilsen.

Hun tilføyer at skolen er et sted for alle, og da må den også tilpasses hver enkelt elev.

- Nettopp fordi at alle kan få mest ut av skolen. Dette innebærer å strekke ut en hånd til de som sliter, men også å gi de sterke elevene muligheter.

Smal sak

Fylkesleder i Elevorganisasjonen i Troms, Stian Lindstad Bersvendsen er helt enig med Berg Nilsen.

- Det er ikke noen tvil at dette er tilpasset opplæring i praksis. På lik måte som at noen velger å ta videregående over fire år, burde elever som ønsker det få gjøre det over to år. Elever lærer i ulikt tempo, og med de rette rammene burde det ikke være noen problem, mener han.

Kriterier

Et eventuelt prøveprosjekt kommer naturligvis ikke uten kriterier, ifølge Bersvendsen.

- Det burde stilles et høyt karakterkrav til hvem som kan gå på disse linjene. Det bør også være aktuelt med intervju eller opptaksprøver for å finne de best egnede. Et toårig løp krever en del selvdisiplin, men også oppmykning av timetallet, sier han.

Han mener også at slike krav ikke vil skape eliteklasser.

- Et toårig løp skal være fleksibelt og legge til grunn at man skal kunne fullføre med gode karakter, sier han avslutningsvis.