BARDU: Det var i midten av forrige uke at Bardu ble utsatt for virusangrepet som var rettet mot deler av den digitale infrastrukturen innad i kommunen.

- Ber om penger

Ifølge kommunens egen hjemmeside ble angrepet gjennomført på en utspekulert måte ved hjelp av en innkommende e-post til Bardu kommune. Disse inneholdt visstnok viruset.

«E-posten var en etterligning på en «pakkeforsendelse» fra Posten Norge. Konsekvensen av angrepet er at filer har blitt infisert av viruset og dermed blitt kryptert. Det bes i tillegg om penger for å åpne opp berørte filer, påpekes det på hjemmesida»

Jobber med saken

Kommunens egen IT-avdeling har imidlertid avdekket omfanget av skaden og arbeider for øyeblikket med å rekonstruere datamengdene som er berørte.

- Noe av datamengden er gått tapt, men det jobbes med å rekonstruere filene som kommunen har «backup» av, skrives det videre før det legges til.

«Kommunen gjør i samarbeid med eksterne leverandører en fortløpende sikkerhets- og sårbarhetsanalyse for at våre systemer skal være best mulig «rustet» til å takle denne og andre typer fremtidige virus angrep.»

Betaler ikke

For ordens skyld gjør kommunen oppmerksom på at de ikke betaler for å frigi den menge data som angivelig er kryptert.

Posten Norge advarer også på sine hjemmesider kunder mot å åpne mailer som opptrer som etterligninger av mailer fra Posten.

- Sjekk mailene og se spesielt på avsenderadresse og språk i mailene, oppfordres det.