STAVANGER: Den 23 år gamle IT-gründeren Fabriece Sumuni fra Finnsnes kan alledere ha skapt noe som gjør livet enklere for veldig mange – en teknologi som gjør at folk enklere skal finne igjen tapte ting.

– Det er noe jeg alltid har hatt lyst til å gjøre. Starte noe for meg selv, og hjelpe folk på veien, sier gründeren.

Andreplass

– Hvis man tenker på hvor mange ting man mister i løpet av et år, er det mye penger å spare dersom man gjenfinner det. Ideen kom da jeg selv drev å mistet mye småting på Universitetet, forteller han.

Sumuni er en av fem gründere i selskapet If Found, som er basert i Stavanger, som neste uke skal delta på gründercampen Emax i Lillehammer.

Selskapet ble dannet til Startup Weekend Stavanger, en idémyldringskonkurranse i Stavanger hvor selskapet kom på andreplass i årets utgave som gikk av stabelen i april. If Found fikk 150 000 kroner i oppstartsmidler fra Innovasjon Norge.

– Produktet det er snakk om er et klistremerke som du kan feste på tingene dine. Merkene inneholder en unik kode som er linket til din personlige e-post, slik at du får beskjed hvis din tapte gjenstand blir funnet av noen andre, skrev Dagens næringsliv i går.

Ønsker å hjelpe

Sumuni forteller at teamet, etter å vunnet premien, måtte avklare om det var marked for produktet ved hjelp av markedsundersøkelser og kundeundersøkelser. Det viste seg at det var det.

– I tillegg til enkeltpersoner, tenker vi at produktet for eksempel kan gjøre jobben lettere politiet eller på flyplasser hvor mye blir gjenglemt. Om vi kan hjelpe, så gjør vi gjerne det, fortsetter han.

Sumuni forteller at utviklinga av produktet går fremover, men at teamet ikke har satt en dato for når prøveprosjektet skal avsluttes.

– Vi prøver å se om produktet gjør nyttes for seg, og vi arbeider med tiltak som setter folk i sentrum.

Vil samarbeide

Sumuni, som opprinnelig er fra Kongo, har ett år igjen av dataingeniørstudiene på Universitetet i Stavanger. Selv om han har fått mye til på kort tid i den nye hjembyen, er det åpent for at han kommer hjem igjen. –Om det er noen hjemme som har gode ideer, men som sliter og komme i gang, er jeg interessert i mulig samarbeid. Jeg har et godt nettverk av folk som kan hjelpe. Finnsnes er mitt hjem, og jeg har kjempelyst til å komme tilbake. Ideelt sett hadde jeg likt å kunne komme hjem for å tilby det samme. Mulighetene er større i en større by, men om jeg får råd vil jeg kanskje prøve å jobbe på Finnsnes om det åpner seg en mulighet for det.