FINNSNES: Signalene fra kommunene i Midt-Troms er blanda, i en undersøkelse gjort av NRK. I undesøkelsen  har NRK spurt listetoppene i partiene.

Undersøkelsen viser at kun Lenvik og Salangen har flertall blant partiene, som sier ja til kommunesammenslåing. Selv om flertallet er knapt i Salangen. I Torsken er man innstilt på at det går mot sammenslåing i en eller annen form, enten man vil det eller ikke.

Maktbalansen i kommunestyrene vil endre seg etter høstens kommunevalg, noe som kan endre balansen for eller i mot i kommunene.

Delt

Funnene til NRK viser videre at partiene i Målselv, Berg og Tranøy er delte i spørsmålet om kommunesammenslåing.

I Sørreisa, Lavangen, Bardu og Dyrøy er et flertall av partiene skeptiske til en sammenslåing, og ønsker å bestå alene.

Tidlig

Prosessen med kommunesammenslåing er i en tidlig fase, hvor de økonomiske rammene og den endelige oppgavefordelinga til kommunene ikke fastsettes før over nyåret.

Kommunene er bedt om å starte "nabopraten", hvor kommunene i Midt-Troms har starta å utrede mulige partnerskap. De praktiske aspektene i Midt-Troms er diskutert i liten grad. Fremtidig tjenestestruktur, gjeldsfordeling mellom kommunene og så videre, er ikke diskutert på et høyere nivå.

Blant annet Samlingslista i Sørreisa retter sterk kritikk mot nevnte uklarheter. Denne saken kan leses i lørdagsutgaven av Folkebladet.