FINNSNES: Senja tingrett har dømt 22-åringen til 21 dagers fengsel og en bot på 57.000 kroner for å ha kjørt bil til tross for at han var påvirket av alkohol i februar i år.

I retten forklarte mannen at han startet å drikke ved 18-19-tiden kvelden før og at han drakk omlag ti bokser øl, et par drammer med brennevin og noe bart brennevin frem til midnatt. Videre forklarte han at han drakk en del øl på et utested på Finnsnes.

Husket ikke

22-åringen har også forklart at han ikke husker hvordan han kom seg hjem, men han har forklart at han kom til seg selv senere på natta og at bilen hans da sto i grøfta på nedsiden av veien.

Ifølge mannens forklaring var han alene i bilen slik at det ikke kan ha vært noen andre som har kjørt den. Følgelig erkjente 22-åringen straffeskyld etter siktelsen.

I straffeutmålingen peker retten på at rettspraksisen på området er rikholdig. I skjerpende retning har man lagt vekt på promillen i seg selv og at kjøringen medførte et trafikkuhell. I tillegg pekes det på at det i dette tilfellet er snakk om en kjørestrekning av en viss lengde. I formildende retning peker retten på mannens uforbeholdne tilståelse.

Påtalemyndigheten hadde i påtegningen begjært at mannen skulle idømmes tap av førerretten i to år, samt krav om full ny førerprøve ved gjenerverv av førerretten. Da saken gikk for tingretten forklarte 22-åringen at han har behov for førerkortet da han bor i ei lita bygd, men at det er gangavstand til jobb og butikk fra hans bopel.

Likebehandling

Retten skriver i dommen at man har forståelse for at en inndraging av førerkortet vil medføre ulemper for den dømte, men man har funnet at hensynet til trafikksikkerhet og likebehandling må veie tyngst. Tapstiden ble satt til to år. Den tiden førerkortet har vært beslaglagt går til fradrag i tapstiden.

Rettspraksis i promillesaker er at boten skal tilsvare en og en halv månedslønn. I 22-åringens tilfelle landet retten på at boten settes til 57.000 kroner, subsidiært 15 dagers fengsel.