FINNSNES: Så langt rapporterer UP om en sesong på det jevne.

– Vi har heldigvis sluppet unna de tyngste ulykkene, noe vi kan si oss fornøyd med. Så langt har sommertrafikken gått på det jevne, hvor patruljene melder om status quo. Vi merker med andre ord ikke noen endringer i trafikkbildet, Geir Marthinsen, sier UP-sjef for Troms og Finmark.

– De fleste har en atferd det står respekt av, men vi har unntak, og disse litt for mange av, sier Marthinsen.

Språkproblemer

Det er mange turister langs veiene, som tidvis gir språkproblemer.

– Det er mye turister, der noen kjører for fort. Ofte blir det utfordringer med språk i slike situasjoner, forteller UP-sjefen.

I tillegg til språkproblemene, tar sommerutfarten med seg mange ukjente.

– Vi vet det kommer folk som ikke er vandt til å ferdes her. Videre er det klart vi ønsker å være tilstede for å snappe opp de som opptrer med for stor risiko i trafikken. Det går i stor grad på farlig atferd, hastverk og ruskjøring. Vi har førerkortbeslag på dette stort sett hver uke, sier han.

Høysesong

Selv om sommeren så langt ikke har gått spesielt hardt for seg, så er det flere førerkortbeslag enn årets ellers.

– Det er flere førerkortbeslag om sommer enn ellers. Dette ser vi år etter år. Om sommeren er det flere som kjører i høye hastigeheter, noe som kanskje naturlig nok med tanke på de glatte veiene vi har ellers i året , fortsetter Martinsen.

Ikke ferie

Sommerutfarten gjør utfarten ekstra stor.

– Vårt ansvar er blant annet å ivareta trafikksikkerheten, det ansvaret er ikke anerledes enn høst og vinter. Sommeren er en viktig tid på veien for mange, sier Marthinsen

I det ganske land er det ferieavvikling. Hos politiet betyr det mindre tjenestepersonell.

– Også hos oss har folk ferie om sommeren. Samtidig prøver vi å ha bilene ute langs veiene om sommeren, selv om det ikke er like mange årsverk. Stort sett har vi makkerpar på en bil, men om sommeren prøver vi å ikke gi begge ferie samtidig. Ulempa er at vi i kontrollsituasjoner, som ved promille- og fartskontroller, ikke kan være like effektive, sier Martinsen.

Overalt

UP-sjefen lover tilstedeværelse i hele fylket.

– Patruljene våre er mest på sterkest trafikkerte veiene. Vi prøver også å respondere på tips og klager. I tillegg ønsker vi å være litt uforutsigbare. Det vil si at vi kan dukke opp på nye steder. I dette ligger det at vi også vil være på små steder, der ingen skulle tru at UP kunne bu, sier Marthinsen og humrer lett.

– Det er ikke spesielle regionale forskjeller. Rusførere og fartssyndere tar vi overalt. Der det er veier er det alltid noe som for fort og noen ruskjørere. Enkelte steder er det er rånemiljøer, og andre steder har vi utfordringer med moped og motorsykkel. Likevel er det langt flere fellesnevnere, i trafikken.