SALANGSDALEN: Det er funnet 10-12 sauekadaver etter at en bjørn slo til Østerdalen i Bardu. Et jaktlag ble satt inn uten å lykkes. På mandag ble jakta avslutta. I en annen dal i Bardu, Salangsdalen har det så langt vært rolig. Men sauebøndene er på vakt.

Følger godt med

Sauebonde Hans Helge Høyland er forberedt på at bjørn også kan dukke opp på beitemarkene til hans sauer. Det har nemlig hendt før.

– Jeg har vært mange turer i fjellet. Det ligger i beinmargen å følge med. Når vi hører om bjørn andre steder er det klart at radiobjellene blir sjekka ekstra nøye. Dette ligger i bakhodet hele tiden. Vi vet jo ikke hvor bjørnen går, sier Høyland som tidligere har nista flere sau til bjørn.

Ved ett tilfelle for noen år siden tok bjørnen seg over gjerdet og drepte flere sau like ved gården hans.

– Jeg går så ofte jeg kan, men nå er slåtta like rundt hjørnet så det er også begrensa hvor mye jeg får tid, fortsetter han.

Vanskelig å se

– Blir det bukseskjelving i forhold til om denne bjørnen er på tur til din besetning?

– Nei, det har jeg slutta med, ler han.

– Jeg bærer heller ikke på våpen når jeg er opp i fjellet. Du ser bjørnen stort sett aldri. Det er veldig vanskelig. Nede i lia der den bruker å sitte i dagleie er det planter til nesetippen. Jeg vet også at terrenget i Østerdalen der bjørnen tok sau er et veldig vanskelig terreng å jakte, sier han.

– Ser du ørn i fjellet?

– Ja det er mye ørn i fjellet, mest havørn. Det satt seks av dem på en død sau jeg fant. Ørna kan være et problem spesielt i forhold til lam, noen spesialiserer seg på å ta lam, sier Høyland.

Store områder

– Hvordan ser det ut i din besetning så langt i år?

– Jeg har sett at tre voksne manglet ett lam hver som ikke var i nærheten. Men det ser greit ut så langt, Det ser ikke ut som det er et uår. Men det er vanskelig å si, noe av sauen ser du knapt nok i løpet av sommeren. Det er store områder og det er lett å bli lurt. I fjor så det ut til å mangle flere lam, men de hadde bare rota seg bort, sier han.

Rolig

– Er det rolig i hele dalen?

– Ja, i forhold til rovdyr er det rolig ut fra det jeg har hørt. Men sauen er vanskelig å få opp i fjellet.Det skyldes nok at beitesesongen i fjellet starter først nå, sier han.

– Det som kan være litt foruroligende i forhold til bjørn er mattilgangen. Det er kjempeseint i år og det finnes ikke bær i skogen. Det er kanskje lite protein utover de som har ull på seg. Så vi får se, sier Høyland.