ØVERBOTN: I kjelleren til en nedlagt skole befinner Senjas eneste mikrobryggeri seg. Dit kan ølentusiaster og andre nyskjerrige fra tid til annen ta turen for å handle og se hvordan øla produseres, når bryggeriet holder åpen dag.

Et stigende marked

Bjørn Stangenes forteller at han et fornøyd med pågangen de har hatt, både på åpen dag og generelt siden de startet salget i mai.

– Sålangt har det gått unna. Det er jo kanskje litt nyhetens interesse, men det blir spennende å se i tiden framover, forteller han. Han er iallefall godt fornøyd med tilbakemeldingene så langt.

Det er han og Rune Ludviksen som står bak håndbryggeriet.

– Vi ser at det er et stigende marked for dette her, og vi var heldige med timingen av etableringen, mener Stangenes.

Global trend

Videre forteller Stangenes at småbryggeri er blitt en global trend.

– Det kommer nok til å bli mer av slike bryggeri også her i området med tiden, sier han.

For hans og Ludviksen del begynte det som en hobby på hjemmebane.

– Så fant vi ut at vi ville prøve på dette i en større skala. Vi hørte at disse lokalene sto tomme, og tanken modnet fort.

Nå leverer håndbryggeriet til en del lokale butikker og serveringssteder.

– Idag var faktisk Skarven innom fra Tromsø og kjøpte inn øl, forteller Stangenes fornøyd.

Økende salgsvolum

Per idag jobber både Stangenes og Ludviksen som lærere ved Senja videregående skole.

– Vi satser på å bruke mindre tid på det og mer tid på bryggeriet med tiden, forteller Stangenes.

De er godt i gang med produksjon, som ligger på 400 liter hver fjortende dag. Etterhvert håper de å få større og jevnere produksjon og øke salgsvolum.

– Per nå har vi to ulike sorter som er fast hos oss, ”Kvænan” og ”Segla”. Etterhvert håper vi på å få inn hvertfall to sorter til i fast produksjon, sier Stangenes.

Han forteller at de ønsker å fortsette å bruke navn som er knyttet til Senjas geografi og kultur.

Det begynte med ølbrygging i garasje og på vaskerom, forteller Bjørn Stangenes. Nå har hobbyen blitt til Senjas eget mikrobryggeri. Foto: Tonje Jacobsen
Bryggeriet vil basere seg på navn knyttet til Senjas geografi og kultur Foto: Tonje Jacobsen
Alt skjer manuelt på håndbryggeriet, også måling av ølas promillenivå. Foto: Tonje Jacobsen