TORSKEN: I forbindelse med valgkampen har bladet Singel foretatt en omfattende undersøkelse om aleneboere i Norge, på vegne av Ensliges Landsforbund.

Ikke uventet troner Oslo øverst på ti på topp-listen over single, men store deler av Finnmark følger hakk i hæl. På norgeskartet er de ti kommunene med høyest andel singelhusstander merket med blått. Oslo har flest, både i antall og prosent, selv om hovedstaden knapt vises på kartet. I hele 53 prosent av Oslo-boligene bor det bare én person. Gjennomsnittet for hele landet er 40,9 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Med 41,1 prosent enpersonhusholdninger i hele Troms ligger fylket på fjerdeplass på listen over andelen singelhusstander, men det er veldig store forskjeller mellom ulike kommuner.

Annenhver

Flest enslige er det i Torsken, her bor det én person i nesten annenhver bolig. I motsatt ende av skalaen er Lavangen, med svært få aleneboere. I Lavangen har under en tredjedel av husstandene én person.

Åtte av 24 kommuner i Troms har større andel singelhusstander enn resten av landet (se tabell).

Også Tromsø har flere singelboliger enn resten av landet. Fordi Tromsø er en svært folkerik kommune, trekker den fylkesgjennomsnittet mye opp.

Under Oslo domineres ti på topp-listen av utkantkommuner i Finnmark. Hele seks kommuner på ti på topp-listen ligger i vårt nordligste fylke. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall singelhusstander har økt jevnt de siste tiårene. På landsbasis er andelen boliger med én person doblet fra begynnelsen av 1970-tallet, og nesten tredoblet fra 1960.

– Hva er årsakene til den kraftige veksten i singelhusstander?

– Flere faktorer spiller inn her, sier Anders Falnes-Dalheim i SSB til bladet Singel. Han er seniorrådgiver ved Seksjon for befolkningsstatistikk.

Veksten i singelhusstander forklarer han slik:

* Unge flytter hjemmefra tidligere (bedre økonomi).

* De etablerer seg i par senere, og får barn senere.

* Vi har flere samlivsoppløsninger.

* Vi har fra 2006 hatt en stor arbeidsinnvandring.

I de mest sentrale strøkene av landet er det mange yngre blant de som bor alene. I utkantstrøk er det særlig den høye andelen eldre innbyggere som fører til at mange av husholdningene består av én person.

– Hvorfor er det slik?

– De samme momentene forklarer hvorfor det er mange unge enslige i de store byene, de unge flytter i hovedsak til mer sentrale strøk for å ta utdanning og/eller finne arbeid. Aldersstrukturen i kommunen endres når de unge flytter ut, og blant de som bor alene er det mange enker/enkemenn, sier Falnes-Dalheim.

Generelt viser SSB-tallene at det er flest enslige i de store byene og i utkantene lengst unna storbyene, men det er store lokale forskjeller mellom ulike fylker og kommuner.

De fem største byene i Norge vokser fortsatt og byene vokser vesentlig mer enn befolkningen som helhet, viser statistikken. Omtrent en tredjedel av Norges befolkning bor i landets fem største byer.

Slåss mot avgifter

Ensliges Landsforbund har siden 1950-tallet jobbet for å bedre aleneboernes kår. Forbundet mener blant annet at kommunale avgifter til vann, avløp og renovasjon må beregnes etter forbruk. Poenget er at en enslig person ikke skal betale like mye i kommunale avgifter som en stor familie. Flertallet på Stortinget er enig i prinsippet om å betale etter forbruk, men ettersom det er kommunene som bestemmer avgiftene er dette spørsmål som må tas opp med lokale politikere.