MOEN: Rognli er rivende uenig med Telemarksforskning, som ved siden av en samla Midt-Troms-kommune, anbefaler Målselv, Bardu, Salangen og Lavangen som en kommune.

– Jeg synes ikke det er naturlig å gå sammen med Salangen og Lavangen. Det er heller ikke signalene jeg har sett  fra kommunestyret eller innbyggerne. For meg er Lavangen sørovervendt. Salangen er til nød en del av Midt-Troms, men peker den samme veien. Kommunestyret har ikke ønska ikke utredning av dette alternativet. Vi har ikke noe felles med Lavangen og Salangen ut over legevaktsamarbeidet, sier Rognli, og sier kommunen har ønska utredning av kommunesammenslåing med hele Midt-Troms, Bardu og Målselv eller Målselv alene.

Synergier

I motsetning til diskusjonen i nabokommunen Bardu, snakker Rognli varmt om Midt-Troms-alternativet.

– Dette blir et sterkt alternativ til nord og sørregionene rundt Harstad og Tromsø. Vi bør tenke stå sammen mer, sier hun.

Utfordringene med store avstander mener hun er overkommelig, med utvikling innafor teknologi som kan binde sammen de store avstandene.

– Vi kan utvikle teknologi som gir gode tjenester der man  er.

Kan skilles

Selv om Målselv har tette bånd til Bardu, er det ingen selvfølge at de blir å finne i samme seng etter 2018.

– Man kan ha tette samarbeid uten å drive interkommunale samarbeid. Gode samarbeid kan fortsette i en annen konsitlasjon. Sørreisa er også en forsvarskommune, og at man ikke kan samarbeide uten å være i en kommune blir helt absurd, mener hun.

Tjenester

Telemarksforskning peker på at Målselv, og Bardu, har næringsstrukturer som er ulik senjakommunene i vest.

– Forskjellene kan skape gode, nye synergier i større grad enn i kommuner som er prikk like. Et bredt næringsliv gir mye bedre muligheter for næringsliv og kompetanseutvikling. Grensene kan i noen tilfeller være hemmende for næringslivet, mener Rognli.

Dette mener hun vil skape grunnlaget for en attraktiv kommune.

– Folk ser ikke på kommunegrensene når de skal bosette seg. Tjenestetilbudet, gode jobber og gode boligtilbud, er det folk ser etter når de skal bosette seg.

Flyplass, Forsvare og et sterkt næringsliv gjør Målselv mer attraktive enn Telemarksforsknings rapport gjenspeiler, mener ordfører Helene Rognli. Foto: Trond Sandnes