LYSBOTN: – Det har gått raskere enn vi trodde, sier byggeleder Hans Myrli i Statens vegvesen.

I år og neste år har Statens vegvesen inne i kontrakten med Lemminkäinen at totalt 800.000 kubikkmeter skog skal ryddes langs veiene på Senja. I år skal det brukes cirka 3,5 millioner kroner på tiltaket.

Effektivt

Lemminkäinen har engasjert skogsarbeider Knut Johnsen i Tranøy til jobben. Johnsen og hans sønn, Håvard, har jobbet effektivt. Etter at de var ferdig med å avvirke langs FV 224 Rødsandveien, har de holdt på langs FV 861 fra Silsand mot Stønnesbotn. Fra Stønnesbotn skal det også ryddes langs FV 862 mellom Botnhamn og Straumsbotn.

– Det ser ut som om vi lykkes å bli ferdig med ryddinga fram til Geitskartunnelen i Senjahopen, samt til Vangshamn, Botnhamn og Mefjordvær, denne sesongen. Men hvis vi får tid og pengene strekker til så kan det godt hende vi rekker helt fram til Straumsbotn. Vi rydder ut til seks meter fra veikanten. Enkelte plasser står skogen rimelig tett, mens den andre plasser er mer glissen, sier Hans Myrli.

Godt samarbeid

Myrli gir ros til grunneierne langs veien for forståelsen de viser for nødvendigheta av tiltaket.

– Det har ikke vært en eneste negativ bemerkning. Tvert i mot har vi fått mye skryt av grunneierne for at vi  fjerner skog og bedrer sikten for bilistene. Det er hyggelig, sier Hans Myrli.

Trærne som hugges blir enten fliset opp eller tatt vare på, alt etter hva grunneierne sjøl ønsker.

– Helst skulle vi sett at vi hadde penger til å rydde i enda større bredde enn det vi gjør, spesielt i innersvinger og i botn av nedoverbakker. Åtte-ti meter ville hjulpet godt. Men budsjettet bestemmer, sier Hans Myrli.

Håvard Johnsen i sving med motorsaga langs fylkesvei 861 mellom Silsand og Gibostad. Foto: Vidar Bjørkli