SØRREISA: – Det er ikke lenger ”enkene” som skal sørge for økonomien til drift av kirkegårdene, sier Sørreisa-ordfører Paul Dahlø.

Nylig vedtok nemlig Sørreisa kommunestyre at reservasjon av gravplass blir gratis fra 2015. Hittil har det vært slik at de som avsatte gravplass ved siden av ektefellen, noe som i mange tilfeller gjelder enker, måtte betale 2.500 kroner per tiår i festeavgift.

– Beløpets størrelse er kanskje ikke så stort, men dette er en avgift som har irritert mange. Man har oppfatta den som urettferdig – jeg også synes det, for det er et kommunalt ansvar å sørge for at vi har gravsteder nok fremover, understreker Dahlø.

Utsatt leieavgift

Nasjonale forskrifter sier at kommunene kan kreve festeavgift på en grav etter 20 år. Sørreisa kommunestyre har vedtatt å avvike ganske betydelig fra dette.

– Det er slik at graver i Nord-Norge på grunn av klimaet ikke kan gjenbrukes. Da er det urimelig å kreve leieavgift for grava.   Nå har vi vedtatt at leie ikke inntrer før etter 60 år i Sørreisa, og kan betales til grava er 90 år, opplyser Dahlø.

Noe lenger tidsperspektiv for leie av gravplass mener ordføreren er uhensiktsmessig.

– Nå har vi sagt 90 år, for det går noen grenser ved hundre år, og vi kan da faktisk risikere at ei grav blir kommunalt ansvar til evig tid – og det er ikke meninga, understeker Dahlø.

Ingen automatikk

Dahlø understreker også at det slettes ikke er slik at graver automatisk slettes når man ikke kan betale festeavgift etter 90 år.

– Det ville være en stor kulturhistorisk fadese om alle gamle graver skulle bli slettet. Derfor har vi sagt at det skal utarbeides en verneplan for gamle graver, altså de som er over 90 år.

Kommunestyret har også vedtatt et punkt som går på at Sørreisa kommune og Sørreisa kirkelige fellesråd om å finne en løsning for hva man gjør med graver som ikke stelles, det vil si graver uten festere under 60 år.

– Dette er noe vi ser flere eksempler på rundt omkring, og det er veldig synd, veldig stygt og noe som umulig kan ha vært tanken til de etterlatte. Da er det bedre å slette grava, mener Dahlø.

Nå skal det utarbeides en verneplan for gamle graver i Sørreisa kommune, det vil si graver over 90 år. – Det ville være en stor kulturhistorisk fadese om alle gamle graver skulle bli sletta, sier ordfører Paul Dahlø. Bild et er fra Gamle Tømmervik kirkegård. Foto: Privat